Tóth Bertalan az MTVA-székháznál: egységben az erő, együtt kell cselekedni

2018. december 17. 11:50 2018. dec. 17. 11:50

Az ATV-nek adott interjút Tóth Bertalan MSZP pártelnök, aki szintén kint van a közmédia budai székházánál, ahol ellenzéki politikusok éjszakáztak, Széll Bernadettet és Hadházy Ákost pedig biztonságiak dobták ki reggel az épületből. A pártelnök szerint erre az őröknek semmilyen felhatalmazásuk nem volt.

Ahogy arról korábban hírt adtunk, a vasárnapi budapesti tüntetés után az MTVA-székházhoz vonult a tömeg, tiltakozván a közmédia propagandajellege miatt. Hadházy Ákos be szerette volna olvasni öt pontba gyűjtött követeléseiket, de erre nem volt lehetőség. Széll Bernadettel és több más ellenzéki képviselővel reggelig kitartottak, aztán az őrök kipenderítették őket, dacára annak, hogy országgyűlési képviselőként joguk van közintézményekbe bemenni, az MTVA pedig kormánypárti szócső-jellege dacára is, papíron az.

Hadházy Ákos az alábbi követelést szerette volna beolvasni a közmédiában:

1. A rabszolgatörvény azonnali visszavonása!

A magyar dolgozók kizsigerelése, kiszolgáltatottá tétele teljes mértékben elfogadhatatlan! Vonják vissza a szabálytalanul elfogadott rabszolgatörvényt!

2. Kevesebb rendőri túlórát!

Egy rendőrt se kötelezzenek többre, mint az Európai Uniós maximum! Tartsa be a kormány a saját törvényeit! Értük is tüntetünk!

3. Független bíróságokat!

Állítsuk helyre az igazságszolgáltatás függetlenségét! Nem kérünk a Fidesz által irányított bírókból!

4. Európai ügyészséget!

Ha a kormány nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez, az felér egy beismerő vallomással! Egy korrupciós ügy sem maradhat büntetlenül!

5. Független közmédiát!

Nem akarunk több pártállami propagandahiradót látni! Követeljük a sajtószabadság helyreállítását és a felelősök, a hírhamisító Papp Dániel azonnali leváltását!

Délelőtt több ellenzéki politikus érkezett az MTVA-székházhoz, a párbeszédes Tordai Bence a kerítésen mászott át, majd bentről élő videóban jelentkezett.

Tóth Bertalan MSZP-pártelnök a székház kerítésénél nyilatkozott az ATV-nek. Elmondta, most az Országgyűlés Házbizottságába mennek annak érdekében, hogy akadályozzák meg azt a jogsértéssorozatot, mely jelenleg folyik, azaz

parlamenti képviselőket fegyveres biztonsági őrök bántalmaznak közintézményben, holott ott joguk van tartózkodni.

"Arra kérjük a magyar rendőrséget, akadályozzák meg ezt az atrocitást" - mondta Tóth Bertalan. Hozzátette, feljelentik az ellenzéki képviselőket időközben feljelentő MTVA-t, valamint a biztonsági szolgálatot is, melynek munkatársai jogsértően léptek fel a politikusok ellen.

"Azt látom, hogy összeérnek a dolgok. A parlamenti obstrukciók, az utcai tüntetések, az ellenzék mostani akciója egyaránt azt mutatja, egységben az erő, együtt kell cselekedni, együtt kell a további lépéseket megtervezni, továbbá azonnal intézkedésre van szükség"

fűzte hozzá a pártelnök.