Karácsonyi csoda: mégis átadták idén a Bálicsi lekötőutat

2018. december 21. 12:11 2018. dec. 21. 12:11

Meglepetésszerű (értsd: minket nem hívtak megint) sajtótájékoztatón adta át Hoppál Péter és Páva Zsolt a Petőfi utca-Bálicsi út között épült lekötőutat péntek délelőtt. Az utat eredetileg már idén nyáron át kellett volna adni, majd november 30-ra módosult a határidő, végül december 21-én sikerült megnyitni a betoncsíkot a forgalom előtt.

A Petőfi-Bálicsi kapocs építésének idén áprilisban ugrott neki a Strabag, a tervezett végdátum augusztus 4-e volt. Aztán, jó magyar szokás szerint, jött a csúszás, nyáron már november 30-a lett az új határidő, ezt előre nem látott problémákkal - pl. a területen lévő elektromos vezetékek kiváltásának megtervezésével és engedélyeztetésével - magyarázták akkor.

Novemberben már vágtuk a centit, de csalódnunk kellett, eltelt a hónap, az út viszont még mindig nem volt kész. Az önkormányzat lapja december másodikán elörömködött egy cikkben azon, hogy készre jelentették az utat, de ettől még autózni nem lehetett rajta.

Végül eljött december 21-e, mikor a nemzeti konzultációt kétszer is kitöltő Hoppál Péter és Páva Zsolt polgármester átadta az útszakaszt egy sajtótájékoztató keretében, ahová megint nem sikerült meghívni lapunkat. Pár hete a BIOKOM sajtótájékoztatójára nem hívtak minket, amit nem nagyon tudtunk mire vélni, hiszen nem Kósa Lajost kellett rejtegetni a médiamunkásoktól, csupán arról volt szó, hogy a városüzemeltetési cég hogyan veszi fel a küzdelmet a téli időjárás ellen.

Azon a sajtótájékoztatón is ott volt Hoppál, ezen is ott volt, arra sem hívtak minket, erre sem hívtak minket. Mintha csak arra menne ki a játék, hogy nehogy kérdezhessünk a volt kulturális államtitkártól - aki a mi fizetésünkből IS kapja a busás fizetését, képviselőként pedig alkotmányos kötelessége a média rendelkezésére állnia. És itt nem csak a kézivezérelt, kötelékben repülő kormánypárti médiumokat kell érteni, hanem minden bejegyzett sajtóterméket. Az ilyen húzások arra jók, hogy a közvélemény kevesebb forrásból ismerheti meg a történéseket. De nem kell izgulni, Orbán Viktor megmondta: "mi soha nem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek velünk egyet".

Lényeg a lényeg, a pécsi önkormányzat szívének kedves médiumok előtt pénteken átadta a bálicsi lekötőt, ami mellé épül majd egy zajvédő fal a jövőben. Az önkormányzat sajtóközleménye szerint (azt legalább kaptunk) útépítés részeként kétoldali járda, csapadékvíz elvezető rendszer és közvilágítás is kiépült.

Az új útszakaszon két helyen gyalogátkelőhely is létesült, egy a körforgalom északi ágában, egy pedig a Damjanich utca kereszteződésénél.

Az út csak személygépkocsi-forgalmat bonyolít, a 37-es járat továbbra is az Édesanyák útját érintve fog haladni. A 7 méter széles, mindkét oldalán járdával szegélyezett összekötő út mentén 69 fa került kiültetésre, ami jövő tavasszal 3500 tő cserjével fog kiegészülni. Elhangzott továbbá, a meglévő, a pécsi belvárost északról elkerülő teljes, közel 3000 méter hosszú úthálózat fejlesztését is befejezi 2019-ben a pécsi önkormányzat.

Hoppál Péter az önkormányzat sajtóközleménye szerint elmondta, a pécsiek igényeit a magyar kormány jelentősen támogatta, a kormány számos segítséget nyújtott az élet minden területén. Itt azonban nem arra gondolt, hogy az állam 2013 végén átvállalta a 2009 óta fideszes vezetésű város 43,7 milliárd forint feletti adósságát, majd 2017 végén állami mentőövet dobott, mert hogy, hogy nem, a továbbra is fideszes városvezetésnek ismét sikerült legalább 7,5 milliárdos hiányt generálniuk.

Hanem arra, hogy a mecsekoldali utak megújítására 1 milliárd forintot biztosított a Miniszterelnökség. Plusz arra, hogy iskolák, óvodák és bölcsődék is megújultak, valamint szavai szerint munkahelyek ezreit teremtették a megyeszékhelyen.