Rendes cidrivel búcsúzhat 2018

2018. december 24. 15:46 2018. dec. 24. 15:46

A meteorológusok szerint a hét közepi hirtelen enyhülés után egy igen hideg légtömeg érkezése várható hazánk térségébe, így minden esély megvan arra, hogy vacogva búékozzunk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalára írta ki december 24-én, hogy a hétfői markáns, szeles hidegbetörés után, a hét közepén átmeneti gyors enyhülés várható.

Ez azonban nem tart ki 2018 maradékában: az év végén, az újév elején egy tartós atlanti/brit blocking helyzet (a nyugatias áramlásnak akadályt képező magasnyomás a Brit-szigetek térségében) kialakulása valószínűsíthető, amelyben Európa nagy részét több hullámban igen hideg, fagyos levegő érné el.

A szakemberek szerint a helyzet most még bizonytalan, így a lehűlés mértéke, tartóssága is kérdéses. Mindenesetre a valószínűségi előrejelzésekben egy keményebb lehűlés forgatókönyve is felsejlik.

9 fok is lehet a folytatásban

Karácsony első napján, kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint előbb a Dunántúlon, a nap második részében máshol is előfordulhat kisebb havazás, a Dunántúlon havas eső is valószínű. Az északnyugati, nyugati szél az Észak-Dunántúlon és a főváros környékén ismét megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0, +6 fok között várható. Néhány órás napsütés az Alföldön várható, de előbb-utóbb ott is győznek majd a felhők.

Karácsony másnapján, szerdán a prognózis szerint Északkeleten közepesen, illetve erősen felhős lesz az ég, másutt ugyanakkor kevesebb felhő ígérkezik. Főként északkeleten alakulhat ki helyenként kisebb eső, ónos eső vagy havazás. Az élénk északnyugati szelet erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 7 fok között alakul.

Csütörtökön a gyakran változó felhőzet mellett néhány órás napsütés is valószínű. Északkeleten helyenként gyenge eső, ónos eső előfordulhat. Az északnyugati szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 8 fok között alakul.

Pénteken a szakemberek szerint közepesen, illetve erősen felhős, borult lesz az ég. Leginkább északkeleten fordulhat elő néhol kisebb eső, esetleg ónos eső. Az északnyugati szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 9 fok között alakul.