Hiába próbálkozott Semjén, visszavonták az ünnepekre vonatkozó tüntetési tilalmat

2018. december 25. 11:01 2018. dec. 25. 11:01

Az utóbbi napokban-hetekben rég nem látott hevességű tüntetések zajlottak le nemcsak Budapesten, de több vidéki városban is a rabszolgatörvény, a közigazgatási bíróságok és úgy általában a Fidesz politikája ellen. A nagy kavarodásban közben az is kiderült, hogy a kormánypárt visszavonta az ünnepek alatti tüntetési tilalomról szóló tervezetét.

Még november elején derült ki (a karácsony előtt megszüntetett Zoom.hu cikke nyomán), hogy a KDNP-s fő stüszivadász Semjén Zsolt (aki amúgy általános miniszterelnök-helyettes is) olyan törvénymódosítást nyújtott be, mely érvénybe lépése után bizonyos helyeken nemzeti, egyházi ünnepeken és jeles napokon tilos lenne tüntetni.

A törvényjavaslat pédául kapásból a fél budapesti belvárost tilalmas hellyé minősítette volna (a Kossuth teret is beleértve), vidéken pedig a helyi önkormányzatok jogkörébe utalta volna ezen területek kijelölését.

Ráadásul a javaslat szövegében nem is titkolták, hogy politikai alapon született meg a módosítás igénye:

"hogy törvénnyel kizárja azt a lehetőséget, hogy egyfajta versengés alakuljon ki a tekintetben, hogy a nemzeti ünnepeken és hasonlóan fontos ünnepi alkalmakkor versengés alakuljon ki a közélet szereplői, pártok és civil szervezetek között az érintett közterületek „lefoglalása” során.

A nemzeti ünnepekhez és a hasonló ünnepi alkalmakhoz méltatlan folyamatok elkerülése érdekében ezért a javaslat egyes tételesen megjelölt közterületek állami használatát mentesíti a bejelentéshez kötöttségtől, és a törvény erejénél fogva kijelöli e közterületeket a nemzeti és állami ünnepek, más megemlékezések céljára"

- volt olvasható a módosítás indoklásában.

Pécsen ez azért lett volna "vicces", mert a múltban többször is előfordult már, hogy a helyhatóság egy-egy cégén keresztül hónapokkal azelőtt lefoglalt tereket, melyeken aztán később az ellenzékiek szerettek volna tüntetést tartani.

(Ezt a gyakorlatot részben az új gyülekezési törvény írta felül, amely némileg szigorodott is az előző verziókhoz képest - erről itt olvashatnak bővebben.)

Az Azonnali.hu cikke szerint azonban szép suttyomban először nagyot gyengítettek a módosító javaslaton, és a fél budapesti belváros lezárása helyett

"a végső verzió már kizárólag csak a Kossuth térre és a nemzeti ünnepekre, emléknapokra és gyásznapokra vonatkozott, tehát kikerült belőle a karácsony és az adventi időszak."

A cikk szerint már a rabszolgatörvény elleni tüntetések környékén elnapolták a puhított verzióról a szavazást, hogy aztán a Parlament honlapja szerint december 19-én vissza is vonják a javaslatot.