A rózsadombiak szívesen buszoznának gyakrabban

2018. december 28. 09:07 2018. dec. 28. 09:07

De csak ritkán adatik meg nekik. Hiába fogadja be Pécs lakosságának egy jelentős részét a présházak övezte lakótelep, egy olvasónk szerint csak félóránként jár erre a busz.

Elkeseredett olvasónk keresett meg minket panaszával. A hölgy szavaiból kiderült, amit amúgy már sejtettünk: régen minden jobb volt. Nem kivétel ez alól a rózsadombi tömegközlekedés sem.

Rózsadomb bizonyos tekintetben kissé elhanyagolt része Pécsnek, az ugyancsak alvó városrésznek számító Kertváros déli nyúlványa, a külvárosok egyik netovábbja, ami után már csak ipari park és szőlőskertek vannak. Mi sem lehetünk büszkék: utoljára májusban foglalkoztunk a területtel, amikor akkora gaz verte fel a fejét, hogy félő volt, kaszáláskor néhány nomád lovas is áldozatul esik.

Keresd meg az ötéves gyereket a méteres pécsi gazban

A szebb napokat látott kertvárosi szánkódombot, a Illyés Gyula út melletti területet méteres gaz veri fel, a szorgos panellakók már ösvényeket tapostak bele. Pár év, és a sztyeppékre jellemző állatvilág alakulhat ki vadlovakkal és kerecsensólymokkal. Pécs, Kertváros, Illyés Gyula út. A képeken elrejtettünk egy 125 centis kislányt.

Most igyekszünk szépíteni, miután egy elkeseredett rózsadombi hölgy fordult hozzánk panaszával. Szavaiból kiderült: míg a város boldogabb részein még a nyirbálás után is szép számmal fonódnak a helyi járatú buszok, a város déli részén élőknek legfeljebb csak a szemöldöke teszi ugyanezt a buszmegállóban.

Az asszony elmondta: míg korábban negyedóránként indult egy busz innen, ma már a legvidámabb napszakokban is csak félóránként történik meg ez a társadalmi csoda. Mint megtudtuk: ilyen körülmények között az sem villanyozza fel az itt lakók többségét, hogy a fonódó hálózatnak köszönhetően ha sikerül végre buszra pattanni, egészen egzotikus helyekre, Pécs alig ismert bugyraiba is eljuthat az egyszeri rózsadombi. Főleg azokban hagy ez némi hiányérzetet, akik például nem a városnak abba az eldugott sarkába igyekeztek volna.

A panaszos nő elmondta: biztos sokan boldogok a fonódó hálózattól, de a legtöbb rózsadombi már azzal is beérné, ha fél helyett mondjuk negyedóránként el tudna jutni legalább Kertváros valamelyik forgalmasabb részére, mondjuk az itteni buszállomásra, ahonnan átszállva már könnyebben elérhető lenne a belváros.