Bánki Erik a pécsi fideszes sikertanácsadók fiától bérel irodát

2018. december 27. 08:00 2018. dec. 27. 08:00

A Parlament honlapján is fellelhető dokumentum szerint Bánki Közpénzjelleg Erik Szalai Marcell Sándortól bérel irodát, az ismert pécsi fideszes tanácsadók fiától. Ez Magyarország, itt összeérnek a szálak – itt kell lenned, hogy elhidd.

A parlament.hu egy dokumentuma szerint Bánk Erik, a Fidesz jó pár erős törvénymódosítását jegyző testcselkirálya Szalai Marcelltől bérel irodát havi 162 ezer forintért.

Jó, hát valakitől csak kell neki, mondhatnánk, de nézzük, ki is a szóban forgó ifjú ügyvéd és mi köze amúgy Bánkihoz.

Magasan szálló TAO-pénzek

Erről egy korábbi cikkünkben foglalkoztunk. Ebből, illetve a G7 eredeti cikkéből kiderül:

[size="20"] Bánki és Szalai keze a TAO-s kosárban ért össze először. [/size]

Szalainak és cégének a cikk szerint több szálon is köze van Bánki Erik baranyai fideszes politikushoz, a parlament gazdasági bizottságának vezetőjéhez, akinek javaslatára egyébként pont tavaly került be a röplabda is a tao-támogatott sportok közé. Az csak véletlen egybeesés lehet, hogy Bánki felesége a röplabda szövetség Strand- és Szabadidő Röplabda Bizottságának az elnöke.

A lap szerint a Beach Sport Kft. (ez Szalai cége) részére jóváhagyott 1,1 milliárdos keret a legnagyobb, a sportágra jutó teljes keret közel egyhatoda, míg az infrastrukturális fejlesztésre szánt összegeknek közel a 30 százalékát kapta ez a cég. A vállalkozás tavaly tavasszal váltott profilt: május közepén (épp egy héttel azelőtt, hogy Bánki Erik benyújtotta a tao-rendszer bővítését célzó javaslatát) átnevezték Beach Sport Kft-re, a hivatalos főtevékenysége pedig sportegyesületi tevékenység lett - olvasható a cikkben.

A cég a pécsi Zrínyi utca 9. alá van bejegyezve, ahol még rajta kívül nyolc másik vállalkozás is található, amik közül négy Bánki rokonának, Bauer Nándor Zsoltnak az érdekeltségébe tartozik. (Bauer és Bánki rokoni kapcsolatáról korábban az Átlátszó írta meg, hogy nem tudni, testvérei, vagy csak féltestvérei egymásnak. Édesanyjuk neve viszont ugyanaz. A két férfinak közös cége is van, az ingatlanokkal foglalkozó Bábamad Kft.)

Tanácsadó család

Szalai Marcell Kamondi Mónika ügyvédnőnek és Szalai Sándornak, a Pécsi Napilap tulajdonosának a fia. A Beach Sport Kft. e-mail címe is a Kamondi Ügyvédi Irodájáé. Kamondi Mónika 2009-2014 között több tízmillió forintot kapott a pécsi önkormányzattól tanácsadásért, de amint arról korábban mi is többször cikkeztünk: Szalai Sándor is igen jól járt a tanácsaival.

Hogy a kapcsolódás még teljesebb legyen, az e-cégjegyzék adatai szerint a mohácsi B+B Impex Kft-ben Bauer Sándor Norbertnek a kézbesítési megbízottja Kamondi Monika. A B+B Impex Kft-nek a pécsi Király utcai volt munkaügyi központ épületéhez is volt köze, amit 2016-ban a magyar állam vett meg 613 millió forintért.

Bánkiék másik cégen keresztül is rámentek a tao-pénzre

A G7 cikke szerint nemcsak közvetett módon érdekelt a tao-pénzek megfelelő helyre kerülésében a Bánki-család: a Mohácsi Sport Klub Nonprofit Kft-nek 114 millió forintos keretet hagyott jóvá a röplabda szövetség. A cég Bánki Erik feleségének közvetlen tulajdonában áll, ám kézbesítési címénél az e-cégjegyzék adatai szerint ugyancsak ugyanaz az emailcím van megadva, mint a Kamondi Ügyvédi Irodáé.

Ráadásul a cég tavaly még Mohácsi Lovas Klub néven futott, akkor uniós tízmilliók kerültek a céghez pályázati úton.