Több mint 3 milliárdból fejleszthetik a harkányi fürdőt

2018. december 28. 10:32 2018. dec. 28. 10:32

Rábólintott a kormány a harkányi gyógyfürdő fejlesztésére, a célra 3,3 milliárd forintot szánnak, 2021-ig széthúzva. Mindezek mellett fedett sportuszoda megépítésének ötlete is felmerült.

A december 27-i Magyar Közlönyben olvasható az a kormányhatározat, mely a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő fejlesztésének kormányzati támogatásáról szól.

A határozat szerint a kormány egyetért a részére bemutatott és megtárgyalt fejlesztési koncepcióval (medencecsarnok és gyermekbirodalom), a kivitelező a harkányi önkormányzat lesz. Ha készen vannak a fejlesztések, akkor a fürdő üzemeltetője a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. lesz (melyben minősített szavazati többséggel bír a harkányi önkormányzat).

A határozat szerint a fejlesztésnek maximum 3 355 467 000 forint, azaz 3,355 milliárd forintból kell megvalósulnia - ennyit ad rá a kormány.

A pénz persze nem egyszerre áll a házhoz: 2019-ben maximum 498,25 millió forintot szánnak a fejlesztésre, mellette 1,75 millió forintot a Miniszterelnöki Kabinetiroda fejezetét terhelő tranzakciós illetékre és kincstári díjakra fordítják.

2020-ban legfeljebb 1,531 milliárd forint, míg 2021-ben maximum 1 335 516 400 forint áll majd rendelkezésre a mostani tervek szerint.

Nemcsak a gyógyfürdő újulhat meg

Ám a fejlődés üteme itt még nem áll meg, ugyanis a kormány egyetért:

  • a Gyógyfürdő további fejlesztésével, ennek keretében a szolgáltatás diverzifikációt biztosító fejlesztések – melyek között új gyógyászati szárny – megvalósításával,
  • azzal, hogy a Gyógyfürdő jövőbeni üzemeltetési költségeinek optimalizálása érdekében megvalósíthatósági tanulmány elkészítése szükséges, mely a Kormány részére bemutatott tervek szerint vizsgálja egyes kiegészítő beruházások szükségességét és költségigényét, illetve azok megtérülését,
  • a Gyógyfürdő környezetében egy fedett sportuszoda megvalósíthatóságának vizsgálatával
  • - olvasható a határozatban.

    Mindezen fejlesztésekért ráadásul még pénzt is hajlandó áldozni a kormány: az első pontban jelzett fejlesztési irány előkészítési fázisára 301,117 millió forintot; a második pont előkészítési fázisára 57,53 millió forint; míg a harmadik pontban jelölt fejlesztések előkészítésére 95,25 millió forintot irányoznak elő. Ez összesen 454,474 millió forintot jelent, ám a kormányhatározat szerint ezeket az előkészítő fázisokat ezért a pénzért cserébe legkésőbb 2020. június 30-ig meg kell tenni.

    A 454,474 millió forintot 2019 január végéig megkapja a harkányi önkormányzat, de azzal a feltétellel, hogy ha marad pénz az összegből, azt vissza kell fizetni a Beruházási Előkészítési Alapba.

    A fentebb mutatott későbbi fejlesztési irányok előkészítésért a kormányzat részéről Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke lesz a felelős a határozat értelmében.