Ha nem bírod ki tűzijáték nélkül a szilvesztert, legalább ezekre figyelj

2018. december 28. 11:23 2018. dec. 28. 11:23

December 28-tól december 31-ig vásárolhatók azon pirotechnikai eszközök, melyek az év más szakában nem, és amelyek nélkül sokan képtelenek elbúcsúztatni az évet, kutyák tömegeit hajszolva rettegésbe a durrogtatással. A tűzoltók összeszedték, mire is kell figyelned, a rendőrség pedig videóban mutatta meg, mennyi marad a kezedből/fejedből, ha nem vagy ügyes, vagy nincs szerencséd.

December 28-tól december 31-ig vásárolhatóak az év többi napján engedélyhez kötött pirotechnikai eszközök - közölte pénteken a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A tűzijátékokat felhasználni a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint december 31-én 18 órától a következő naptári év január 1-jén 6 óráig lehet.

A biztonságos tűzijátékhasználatról a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság készített egy kisokost, előtte viszont megmutatjuk azt a videót, amivel a rendőrség mutatta be, mit is tesz egy kósza rakéta vagy egy petárda - amit 2005 óta tilos használni - a kézzel, testtel, fejjel:

De vissza a tűzoltók intelmeihez. Közleményük szerint a nem rendeltetésszerűen használt tűzijátékok igen komoly balesetet okozhatnak, valamint az sem mindegy, hogy ezeket az eszközöket milyen forrásból szerezzük be. Szintén fontos a tárolási szabályok betartása, és a használati útmutató felhasználás előtti elolvasása.

Vásárláskor tartsuk szem előtt, hogy pirotechnikai terméket kizárólag legális árusítóhelyen, engedéllyel rendelkező forgalmazótól szabad vásárolni. Soha ne vásároljunk illegálisan árusított vagy házilag előállított pirotechnikai termékeket piacon, vagy gépkocsi csomagtartójából. Csak december 28. és 31. között vásároljunk szilveszteri tűzijátékot, melyeket az év utolsó napján, december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig szabad működtetni.

Mire figyeljünk használat közben?

  • Minden terméken van használati utasítás. Ez tartalmazza, hogy hova helyezzük, hol gyújtsuk meg az adott tűzijátékot, illetve azt, hogy mekkora védőtávolságot kell betartani.
  • Csak szabadban működtessünk tűzijátékokat, azokat ne irányítsuk emberekre, állatokra, növényekre, épületekre.
  • Úgy helyezzük el őket, hogy még hibás működés esetén se okozzanak kárt.
  • Erős szélben ne használjuk fel őket.
  • A rakétákat vetőcsőből, vagy üres pezsgősüvegből indítsuk.
  • A vezetőpálca a rakéta része, ami elrepül a rakétával. Soha ne indítsuk kézből!
  • Rakétát ne indítsunk fák, villanyvezetékek alól, vagy közvetlenül épületek mellett.
  • A telepeket sík talajra helyezzük.
  • Egy tűzijáték csak egyszer működtethető, ha nem indult be, ne próbáljuk újra meggyújtani és csak pár perc várakozás után közelítsük meg.
  • A visszahulló, vagy elhasznált tűzijátékokat ne azonnal dobjuk ki a szemetesbe. Várjuk meg míg kihűlnek.
  • Ha tűz keletkezik, próbáljuk a saját testi épségünk veszélyeztetése nélkül eloltani és hívjuk a 112-es segélyhívó számot.
  • A kutyáknak horror a tűzijáték

    Fokozott figyelemre intenek az állatvédők a szilveszterkor szokásos petárdázások és tűzijátékok, azok erőteljes hang- és fényhatásai miatt, hiszen ezek állatok sokaságát rémítik halálra.

    A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságának Állategészségügyi Szolgálata közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy az év vége, a szilveszter és az újév kezdetekor a petárdázások hatására nagyon sok kutya szökik el otthonról és kóborol a főváros utcáin.

    Az erős hang- és fényhatások miatt megrémült, kerítésen átmászó, menekülő állatok az utcán olyan környezetbe kerülnek, amely számukra idegen és veszélyekkel teli, így gyakran válnak autóbaleset áldozatává, vagy olyan távolságra menekülnek otthonuktól, hogy képtelenek oda visszatalálni.

    Az állatvédők ezért figyelmeztetnek arra, hogy érdemes az állatokban lévő mikrochipek adatait ellenőriztetni az állatorvosnál, hogy a gazdák személyes adatai helyesen vannak-e regisztrálva. Emellett legyen az állatokon nyakörv a gazda telefonszámát tartalmazó bilétával.

    Érdemes már néhány nappal szilveszter előtt a kutyákat pórázon sétáltatni, valamint mérsékelni a hosszú sétákat ebben a néhány napban. A nagyon félős kutyáknak kérhető gyógynövényes nyugtatószer is, amely segít átvészelni ezt az időszakot. A kertben tartott állatok esetében fontos gondoskodni arról, hogy biztonságos, zárt helyen legyenek, érdemes még a kerti kutyákat is beengedni legalább az előszobába vagy a garázsba és jó, ha a gazda otthon marad erre az időre, nem hagyja magára az állatot. A láncra kötés nem megoldás, hiszen egy rémült kutya akár meg is fojthatja magát.

    Az év ezen időszakában rengeteg civil és hivatalos állatvédő tart ügyeletet, akik igyekeznek hazajuttatni a már befogott állatokat, amennyiben minden óvintézkedés ellenére elkóborolnak.