2,8 milliárdért árulják a bükkösdi kastélyt

2018. december 28. 14:26 2018. dec. 28. 14:26

Gazdát keres a Petrovszky-kastély a Szentlőrinc szomszédságában taláható Bükkösdön, megvásárlásához viszont nem hátrány, ha a 2018 leggazdagabb magyarjának választott Mészáros Lőrinc az ember.

Az Ingatlan.com-on árult kastély hirdetését az Mfor.hu vette észre, a lap szerint nem kizárt, hogy az ország legdrágább, épp új tulajt kereső ingatlanáról van szó*. Nem kevés pénzért hirdetik: 2,8 milliárdot kell vinnie a leendő tulajnak (ez az összeg mintegy harmada a pécsi önkormányzat által 2017 végéig összehozott költségvetési hiánynak, amiért a Kodály Központot zálogba kellett csapnia a városnak.).

Az ingatlanhirdető portálon közöltek szerint a műemléki védelem alatt álló, U alakú épületet Baranya megye legelegánsabb homlokzatú barokk kastélyaként tartják számon. Tervezője Fischer von Erlach, Mária Terézia híres építésze volt, egyes források szerint az épületet Petrovszky Zsigmond építtette 1736-ban, más kutatók úgy vélik, hogy a kastélyt Horváth Dániel építtette vejének, Petrovszky Józsefnek és leányának, Horváth Krisztinának. A barokk kastélyon felismerhetők a copf stílusjegyek is.

Az épület főkapuja feletti erkély hermákra támaszkodik. Háromtengelyes, oromzatos és manzárdtetős középső része kiemelkedő. A homlokzat középső, kiugró rizalitja címeres timpanonnal készült. Az emeleti helyiségeit stukkós tükörmennyezet, a kb 150 négyzetméteres nagytermét koporsó boltozat fedi - áll a hirdetésben. A Mária Terézia-kori kastélyok mintáját követi az emeleti dísztermet megvilágító hármas ablakok megemelt magassága.

A kastélyban jelenleg 25 szoba található, a 2 szint összes alapterülete kb 2200nm, a hozzá tartozó park 16 hektár, amiből 10 hektár rét, 6 hektár park besorolású.

Az épület a hirdetés szerint tehermentes, magántulajdonban van, kiválóan alkalmas bármilyen idegenforgalmi egységnek, szállodának, konferencia- vagy rendezvényhelyszínnek, esetleg exkluzív cégközpontnak. Emellett a közelbe tervezett atomhulladék-tároló is csak egy köpésre lesz, ha egyszer megépül, bár van egy sanda gyanúnk, hogy ez nem növeli majd a kastély értékét.

(*Cikkünk eredeti címe a "Bükkösdön árulhatják Magyarország legdrágább ingatlanát" volt, de egy olvasónk rávilágított, hogy a Szombathelyhez közeli Sorokpolányban 8 milliárdért várja új gazdáját egy kastély.)