Még mindig nincs eldöntve a jövő évi béremelés mértéke

2018. december 28. 15:45 2018. dec. 28. 15:45

A munkavállalók és a munkaadók között pattog labda, a kormány egyelőre nem kíván beleavatkozni a két fél közti tanácskozásba. Ám ha az évből visszalévő 3 nap alatt nem születik döntés, akkor a kormány mondja ki, hogy 2019-ben mennyi lesz a béremelés.

Továbbra sem sikerült megállapodnia egymással a jövő évi béremelés (minimálbér és garantált bérminimum) mértékéről a munkavállalói és a munkaadói oldalnak.

A portfolio.hu cikke szerint mivel nincs megállapodás, ilyen esetben a kormánynak kell meghatároznia a következő évre szóló béremelés mértékét.

A munkavállalói oldal ugyanis 13 százalék feletti emelést jelentett be, míg a munkaadói oldal szerint ez nem teljesíthető.

Azonban a kormány egyelőre még kivár, Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken egy sajtótjékoztratón arról beszélt, hogy a két oldalnak van még három napja a megállapodásra, jó lenne, ha ezt ki is használnák.

Öt perc alatt meg tudnánk tenni a javaslatunkat, de azt szeretnénk, hogy a felek kihasználják még as hátralévő három napot a tárgyalásokra

- mondta el a sajtótájékoztatón a miniszter.

Bár a minisztérium konkrétumokat még nem jelentett be, a portfolio december 17-ei cikke szerint két, a kormányhoz közelebb álló lap is megszellőztette már az emelés mértékét.

A lapok szerint a "bérminimum jövőre 180 ezer 500 forintról 202 ezer forintra, míg a minimálbér 138 ezerről 150 ezer forintra emelkedhet, azaz rendre 11,9%-os és 8,7%-os emelés valósulhat meg, ha a két oldal nem tud megegyezni és a szabályok szerint a kormánynak kell saját hatáskörben döntenie a számokról.

(...) a kormány várhatóan legalább 150 ezer és legalább 200 ezer forintban határozza meg a két összeget."

Egyelőre tehát még fennáll a patthelyzet, ám mindössze három napja maradt csak a munkavállalói és munkáltatói oldalnak a megegyezésre. ha ez nem történik meg, a kormány dönthet a kérdésben.