100 InterCityre fogytak el a helyjegyek december 21-e óta - pécsi vonatok is érintettek

2018. december 29. 11:08 2018. dec. 29. 11:08

Száz InterCity vonatra fogyott el az összes helyjegy december 21-től, azaz ennyi vonat telt meg úgy, hogy ha akartak volna, sem utazhattak volna többen rajtuk. Két Pécsre tartó vonaton is telt ház volt.

Minderről a Közlekedő Tömeg posztolt a Facebookon, úgy látva, hogy a MÁV idén sem készült fel az ünnepi forgalomra, hiába ígérte azt előzetesen.

Mint írták, a Győr, Nyíregyháza, Miskolc, Szeged, Pécs, Zalaegerszeg, Kelebia, Lőkösháza és Biharkeresztes felé közlekedő járatok is megteltek.

A poszt szerint számos járatra feleannyi kocsit sem kapcsolt a MÁV, mint amennyi szükséges lett volna, több tucat vonatról hiányoztak az első osztályú kocsik is.

A Közlekedő Tömeg pontosan kigyűjtötte azokat a vonatokat, ahol elfogytak a helyjegyek.

E szerint december 22-én, szombaton a Budapest Déli pályaudvarról 16 óra 50 perckor Pécsre indult Tubes IC és a december 23-i, 9 óra 35 perckor Kelenföldről a baranyai megyeszékhelyre indult Dráva IC is dugig volt.

A bejegyzés szerint a Közlekedő Tömeg Egyesület eddig három alkalommal hívta fel a MÁV-Start figyelmét a megtelt InterCity-k súlyos problémájára: a szeptember 1-jei iskolakezdés alkalmával, az október 23-ai hosszú hétvégén, illetve a november 1-jei hosszú hétvégén.

"Minden alkalommal hangsúlyoztuk, hogy megoldást csak a forgalomból kivont kocsik üzembe helyezése, új járművek vásárlása, illetve a csúcsidőszakon kívüli vonatok jegyárainak további csökkentése adhat."

- írták, megjegyezve, hogy annak ellenére, hogy 2016-ra 50 IC+ vasúti kocsinak kellett volna elkészülnie, jelenleg mindössze 3 darab szállít utasokat. A Közlekedő Tömeg szerint a MÁV-nak nem marad elég kapacitása a meglévő járművek karbantartására, így egyre kevesebb az üzemképes kocsi. Véleményük szerint emiatt fordulhat elő egyre gyakrabban, hogy nincs elég férőhely a vonatokon, és nem férnek fel rájuk az utasok.