Jön a szilveszteri petárdázás, nem árt ügyelni a háziállatokra

2018. december 29. 12:44 2018. dec. 29. 12:44

Szilveszterkor biztonságos, zárt helyen kell tartani a háziállatokat (kutyákat, macskákat), és az a legjobb, ha a gazdájuk nem hagyja egyedül őket - mondta a Noé Állatotthon Alapítvány szóvivője pénteken az M1 aktuális csatornán.

Schneider Kinga kiemelte: az állatnak az a legjobb, ha a szilveszteri "durrogtatás", tűzijátékozás idején maga mellett tudhatja a gazdáját. Mellette kell lenni, magabiztosságot kell sugározni felé és ettől az állat megnyugszik - tette hozzá.

Ha viszont valakinek annyira fél a kutyája, hogy ez a viselkedés a gazdától már nem elég - folytatta -, akkor szükség van egyéb megoldásokra, akár gyógyszerekre, akár feromon- vagy gyógynövénytartalmú készítményekre.

Schneider Kinga azt mondta: egy szívbeteg vagy epilepsziára hajlamos állat számára végzetes lehet maga a félelem, amelyet a hang- és fényhatásokkal, légnyomáskülönbséggel járó tűzijátékok váltanak ki.

Felhívta a figyelmet arra: életveszélyes kikötni a kutyát ilyen helyzetben, mert ez az állat fulladását okozhatja. Figyelmeztetett arra is, hogy senki se hagyja háziállatát gyógyszer hatása alatt otthon vagy felügyelet nélkül a kertben.