Búcsúzzunk - végre - 2018-tól

2018. december 31. 15:37 2018. dec. 31. 15:37

Ilyen rossz szájízzel még nem mondtunk búcsút az óévnek, mint most. 2018 egyetlen erénye pár apróságot leszámítva, hogy végre vége van, és talán egy jobb jön. Addig meg hagyjuk, hogy a népnyúzók röhögését és a sokak zokogását elnyomja a petárdazaj.

Egy ilyen citrommal tömött szájú malactól szagló, pezsgőtől habzó napon, mint a szilveszter általában inkább megfeledkezni próbálunk az év bajairól, ünnepelve magunk mögött hagyni ezt a 365 napot és koccintva csak a jóra és a szépre emlékezni.

Előre is elnézést, ha ez az írás most nem erről fog szólni. Sokkal inkább arról, hogy az idei volt a rendszerváltás óta eltelt évek legsötétebbike Magyarországon.

Pedig rekordévtől búcsúzunk.

Soha nem volt ekkora vagyona egyetlen semmiből jött gázszerelőnek.

Soha nem raktak a kormány hozzájárulásával és hathatós segítségével annyi magyart az utcára, mint most, a családok évében.

Soha nem tett szert a magyar diplomácia olyan borzalmas nemzetközi hírnévre, mint egy köztörvényes bűnöző hazánkba csempészésével.

Soha nem vett annyi luxusjetet a magyar honvédség, amin persze a magyar katonák sose utaznak majd, mert a NER Force 1-4-ig gépekről beszélünk, mint idén.

Soha nem zajlottak demokratikusnak mondott választások olyan gyanús körülmények között, olyan borzalmasan egy irányba fújó szél mellett, mint idén.

Soha nem nyomta el a nép sikolyát olyan egy hangon daloló médiagépezet, mint amekkorát 2018-ra sikerült összehoznia a jobboldalnak.

Igen régóta nem hozott egyetlen magyar kormány sem olyan embertelen törvényt, mint amivel a hajléktalanokat próbálták meg eltüntetni szem elől. Ha felemlegetnénk az utolsó ilyen szájízű törvényt, akkor meg nyilván sikítana a jobboldal a nácizás miatt.

Soha nem vetemedett még kormány arra, hogy minden szabályt áthágva, mindennel és mindenkivel szembe menve törvénytelenül hozzon olyan törvényt, ami a saját szavazóit kiszolgáltatja a munkáltatóknak.

Soha nem volt még olyan, hogy parlamenti képviselőket a belügyminiszter távvezérelte beengedő droidok teperjenek le egy közintézményben.

Sorolhatnánk még, mert sajnos ez egy ilyen év volt. Olyan év, amikor az ellenzék fél évvel a választások után tudott csak összefogni. Olyan év, amikor - tisztelet a kivételnek - a melósok otthonról nézték, ahogy helyettük egyetemista lányok néztek farkasszemet a rendőrsorfallal újra és újra a fagyos éjszakában.

Borzalmas év volt. És ha akad is pár szem gumicukor, mint mondjuk a demokratikus erők pécsi választási sikere, az is le van ragasztva a szennyvizes medence aljra.

Valahol végérvényesen válaszút elé érkezett ez az ország a magyar demokrácia legsötétebb évének végére, és mi most csak annyit kívánhatunk, hogy boldogabb újévet.