Tévészékház-botrány: december közepe óta gondolkodik az ügyészség Hadházyék feljelentésén

2019. január 3. 09:05 2019. jan. 3. 09:05

December 17-én dobták ki Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőket a köztévé biztonsági őrei a tévészékházból. A két képviselő már akkor feljelentést tett, de mivel országgyűlési képviselők, így az ügyészségnek kell nyomoznia. Az ügyészség azóta sem indította meg az eljárást.

Mint ismert, december 17-én reggel az előző este a köztévé Kunigunda úti székházába több ellenzéki országgyűlési képviselő is bement (erre joguk van képviselőként), hogy a rabszolgatörvény elleni sokadik tüntetés után beolvastassák az öt pontos követelésüket.

A képviselőket egész éjjel feltartották, és bár felvették egy kamerával, ahogy felolvassák az öt pontot, az végül nem került adásba. 17-én reggel pedig először Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselőket dobták ki a fegyveres biztonsági őrök (fbö) és a szekusok erővel az épületből, majd végül a többi képviselőt a rendőrség szólította fel a távozásra, miután birtokvédelmet kért ellenük a köztévé vezetője.

Ebben az volt a furcsa, hogy az ellenzéki képviselők hiába hívták a rendőröket 16-án éjjel és 17-én napközben, akkor a biztonsági őrök nem engedték be a hatóság embereit az épületbe (ami jogi nonszensz). A birtokvédelmi eljárást is a magyar jogrendhez képest meglepően gyorsan lezavarták, Óbuda jegyzőnője a helyszínre is kiszállt, hogy kézbesítse a képviselőknek a határozatot. Ahogy ez megtörtént, akkor már hirtelen a rendőrség emberei is bejutottak az épületbe, hogy érvényt szerezzenk a birtokvédelmi eljárásnak.

Hadházy Ákos még szilveszter előtt írta meg Facebook-oldalán, hogy a rendőrség a december 17-ei feljelentésük dacára nem kezdett még hozzá a nyomozáshoz, őket sem keresték meg. Mivel ezt sok sajtótermék megírta, a rendőrség gyorsan kiadott egy közleményt, miszerint hatáskör hiányában nem is nyomozhatnak, a mentelmi jog miatt az ügyet a feljelentés után áttették a Központi Nyomozó Főügyészséghez.

A hvg.hu megkereste az ügyészséget, hogy sikerült-e már elindítani az eljárást. Az ügyészség azt felelte, hogy mivel csak az MTVA részéről 94 be- és feljelentés érkezett, de máshonnan is több feljelentést kaptak a tévészékházban történtek kapcsán. Az ügyészség "2 eljárásban eljárva – hivatalos személy elleni erőszak bűntette valamint közérdekű üzem működése megzavarása előkészületének vétsége és más bűncselekmény miatt – a feljelentés kiegészítését rendelte el" - olvasható a lapban.

A feljelentés kiegészítés azt takarja, hogy az ügyészségnek további információkra van szüksége ahhoz, hogy eldöntse, elindítja-e az eljárást, vagy sem.

Hadházy Ákos a Facebook-oldalán fakadt ki a hírre, bejegyzése szerint ugyanis még az ügyészség sem kereste meg őket, a feljelentés kiegészítés kapcsán sem.

"Állítólag feljelentés kiegészítést rendeltek el, de az elmúlt két hétben erről semmilyen információt nem kaptunk és SEMMILYEN információt nem kértek tőlünk. (miközben azt a tüntetőt, aki ráírta egy zászlórúdra, hogy "sztrájk", már 312 óra közmunkára el is ítélték) Ez nagyobb gyalázat, mint maga a bűncselekmény, amit a smasszerek elkövettek, pedig az is nagyon komoly: az ötvenes évek óta nem történt olyan, hogy a hatalom tudatosan fizikai agressziót, testi kényszert alkalmazzon országgyűlési képviselő ellen"

- írja bejegyzésében.