Már januárban jöhet az országos szakszervezeti sztrájk

2019. január 3. 16:09 2019. jan. 3. 16:09

Benke Norberttől úgy tudjuk: már januárban jöhet a szakszervezetek országos sztrájkja. Megvannak a követelések, folyamatos az egyeztetés, de csak akkor lehet sikeres a megmozdulás, ha segít, aki tud - a szakszervezeti vezető szerint most tényleg mindenkire szükség van.

A Népszava információi szerint a több szakszervezet részvételével ülésező sztrájkelőkészítő bizottságban döntés született kedden, hogy melyek azok a célok, amelyekért az országos sztrájkot elindítják (a hírek szerint várhatóan szombaton jelentik be az országos munkabeszüntetést).

A szakszervezetek általános négy követelése a következő (az ágazati szakszervezeteknek ennél több követelése is akad, lásd például a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét):

  • A Munka törvénykönyvét úgy kell módosítani, hogy az a jelenleginél jobban szolgálja a munkavállalók érdekeit, a rabszolgatörvényként elhíresült túlóra szabályozást pedig vissza kell vonni.
  • A bérek rendezése is a követelések között van. A szakszervezetek elvárják a minimálbér két számjegyű emelésétől kezdve a cafetéria visszaállításán át a közszféra béreinek rendezéséig több tényező megtárgyalását.
  • Újra kell szabályozni a sztrájkjogot, a dolgozókat érintő törvénymódosítások előtt pedig érdemi párbeszédet és előzetes egyeztetést várnak el az érdekvédelmi szervezetek.
  • Egy a mostaninál rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer kidolgozása is szerepel a célok közt, de a korengedményes nyugdíjak visszahozatala is a követelések közt van.
  • A Népszava cikke szerint a követelésekről szerda délután döntött a sztrájkot előkészítő operatív munkacsoport, melyben a Magyar szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) több tagszervezetén túl a LIGA Szakszervezetek legerősebb tagja (Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége - EVDSZ), a közszférát képviselő Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) vett részt. A Munkástanácsok Országos Szövetsége nem volt jelen.

    "Most mindenkire szükség van"

    Benke Norbert, a MASZSZ baranyai és a Vasas Szakszervezet régiós vezetője elmondta: pénteken ismét összeül a sztrájkbizottság. Mint mondta, bár még rengeteg egyeztetés van hátra, már január második felén indulhat a sztrájk.

    - Arra kérek mindenkit, hogy segítse az ügyet úgy, ahogyan tudja – mondta a szakszervezeti vezető. - Aki tud, lépjen be a helyi szakszervezetbe, erősítsék őket. Figyeljék a híreket, mert arra számítunk, hogy egyre több szervezet csatlakozik hozzánk. Segítség az, ha valaki csatlakozik a sztrájkhoz, de az is, ha részt vesz az autós megmozduláson, vagy ha ha türelmesen vár az autójában, ha ilyennel találkozik. Fontos az is, hogy aki teheti, tájékoztassa az ismerőseit a törekvésekről, célokról, mert most tényleg mindenkire szükség van.