Így dúl körülötted a pécsi atomháború, amiről nem is tudsz

2019. január 6. 13:44 2019. jan. 6. 13:44

Valószínűleg nem is véletlenül. Pécstől alig 100 kilométerre új atomreaktor, 17 kilométerre a világ első végleges, nagy aktivitású atomhulladék-tárolója, 11 kilométerre pedig újabb uránbánya létesülhet. Ugye, hogy lenne miről beszélni?

Az atomháborúról, vagy még inkább atom-hidegháborúról Bognár László pécsi blogger írt Gerillamarketing nevű oldalán.

Ebben összefoglalja, hogy milyen nagyon is kézzelfogható sugárzó veszélyek leselkednek a régió legnagyobb, 150 ezres városára, Pécsre:

„A lakossági ellenérzések, a szakmai kifogások ellenére Pécs 100 kilométeres körén belül Paks 2 építése – késéssel ugyan – de megkezdődik.

Bodán, a százötvenezer fős várostól, Pécstől 17 km-re a legveszélyesebb, legsugárzóbb atomhulladékok tárolására alkalmas „atomtemető” megnyitását tervezik. Ilyen még egyetlenegy sincs a világon.

Kővágószőlősön, Pécstől 11 kilométeres távolságban újra uránbányát nyitna egy olyan vállalkozás, melyben a magyar állam is érdekelt.”

Ám Pécsett mégis szinte teljes a csend a témában. Pedig legalábbis az egyik oldalon igen komoly erők feszülnek: a magyar és az orosz kormány érdeke a teljes hazai közigazgatással és kormányoldali hírgyárral, míg a másik oldalon az LMP-t, néhány civil szervezet és tanácsadói szerepet vállaló Energiaklubot sorolja a blogger.

Bognár szerint a nyilvánvaló túlerőben lévő kormányzati/önkormányzati oldal – ne feledjük, arról a fideszes önkormányzatról és polgármesterről beszélünk, akik óriási diadalt ültek a megakadályozott lokátorépítésen – egyik fegyvere éppen az elhallgatás. Az, hogy a kormány, a városvezetés és a médiája folyamatosan lapít az ügyben.

A másik fegyver a probléma elbagatellizálása, például annak a sulykolása, hogy a „német zöldek már megbarátkoztak az atomenergiával”. Ami nyilvánvaló és tökéletes hazugság.

A cikkben megszólal Mátyás Eszter, az Energiaklub energiapolitikai szakértője is. Mint mondta: „célunk, hogy a Pécsett és környékén lakók több és kiegyensúlyozottabb információ birtokában alakíthassák ki véleményüket például az olyan nagyberuházások ügyében, mint amilyen a Nyugat-Mecseki Tájvédelmi Körzet területére tervezett uránbánya, vagy a nagy aktivitású atomhulladékok végleges elhelyezésére szolgáló bodai radioaktív hulladéktároló”.

Mátyás Eszter hozzátette azt is: Magyarország gazdag megújuló energiaforrásokban, így semmi szükség nincs arra, hogy a Mecsek lábánál kis hatékonyságú uránbánya miatt pusztuljon el az élővilág, sem arra, hogy a pécsi és környéki emberek egészségét egy végleges nagy aktivitású radioaktív hulladéktárolóval romboljuk.

Az Energiaklub ezért 2018-tól kezdve a szakmai anyagok elkészítése mellett helyi zöld civilekkel és a Zöld Fiatalok Egyesületével közösen Pécsett dolgozik azon, hogy egyre több ember megismerje az atomenergiával kapcsolatos problémákat. Előadásokat, filmvetítéseket tartanak, hogy minél több ember számára elérhető legyen a téma.