Páva-Hoppál per: még mindig a másodfokú tárgyalásra vár az Emberség Erejével Alapítvány

2019. január 7. 14:17 2019. jan. 7. 14:17

Továbbra sem dőlt még el, hogy a tavaly júliusban első fokon lezárt, az Emberség Erejével Alapítvány és Hoppál Péter, Páva Zsolt és a pécsi közgyűlés közti személyiségi jogi per másodfokú tárgyalása mikorra lesz kiírva.

Mint ismert, a pécsi Emberség Erejével Alapítvány még 2017 decemberében jelezte, hogy az ellene indított kormányzati lejáratókampány miatt bepereli Hoppál Péter, Páva Zsoltot és a pécsi közgyűlést.

Az Emberség Erejével Alapítvány és a Fidesz közti csörtéről írt cikkeinket ezen a linken lehet elolvasni.

A per 2018 januárjában el is indult, aztán több bíróság is dobálgatta egymás közt, hogy melyiknél folyjon a tárgyalás - ezzel a módszerrel a bíróságoknak egy bő hónapnyi csúszást sikerült összehozni. Végül aztán Szekszárdra került az ügy, bár a két tárgyalási nap valami véletlen folytán már az áprilisi országgyűlési választás utánra csúszott.

Júliusban aztán az első fokon eljáró Szekszárdi Törvényszék az hozta ki ítéletként, hogy Páva és Hoppál polikusi mivoltukban mondták azt, amit mondtak, az alapítványra tett utalások (migránsbetelepítés, Soros-zsoldosok, stb.) igazságtartalmát pedig érdemben nem is vizsgálták - vagyis elutasították az alapítvány keresetét. A Szekszárdi Törvényszék arra jutott még elsőfokú ítéletében, hogy az alapítvány maga közszereplő, vagyis az ilyen jellegű dolgokat jobban kötelesek tűrni.

Az Emberség Erejével Alapítvány már akkor jelezte, hogy fellebbezni fognak, ezt augusztus végén meg is tették a Pécsi Ítélőtáblánál, valamint egy elfogultsági kifogást is benyújtottak. Októberben azonban az ügy nem állt sehogy sem - írtuk meg korábbi cikkünkben.

Lapunk most januárban az alapítványtól megtudta, a helyzet ugyanaz, mint októberben volt: egyelőre nem tudnak semmi konkrétumot, hogy mikorra jelölhetik ki a másodfokú tárgyalás napját, és hogy elfogadják-e az elfogultság miatt beadott kifogásukat.

Csak egy kis összevetés: azt a férfit, aki december 18-án a budapesti tüntetésen az országzászlóra felfújta a "Sztrájk" feliratot, azt három nappal később gyorsított eljárásban nem jogerősen 312 óra közmunkára ítélték.