Pécs, a sötét város: sántít a BIOKOM magyarázata

2019. január 8. 15:27 2019. jan. 8. 15:27

A BIOKOM szerint már napokkal korábban elromlott a közvilágítás a Barbakánnál, ahol január 4-én gyülekeztek a kormánnyal elégedetlen tüntetők. A városüzemeltetési cég egyelőre nem tudja a hiba okát. Csakhogy a területen már december 14-én is sötét volt, mikor az első decemberi kormányellenes pécsi tüntetésre gyűltek a résztvevők.

Mint ismert, a január 4-én, pénteken este tartott pécsi tüntetésen a Barbakánnál - ami gyülekezőhelyként funkcionált - nem működött a közvilágítás. A fény hiányát csak a fáklyák és egy-két operatőr kamera-reflektora próbálta enyhíteni - valljuk be, fotózási és egészségvédelmi szempontból sem volt jó a töksötétbe borult téren kavarogni.

Ennyit lehetett látni a résztvevőkből azokon a részeken, ahová nem jutott a fényből:

Már akkor elindult a susmus a tömegben, hogy állítólag a pécsi fideszes városvezetés kapcsolta le a lámpákat direkt, de erre nincs bizonyíték. Az infót politikusok is megosztották a közönséggel felszólalásaikban, volt, aki a Facebookra is kiírta, majd innen több sajtótermék tudósításába is bekerült a fénytelenség.

Az OkPécs az esettel kapcsolatban megkereste a BIOKOM-ot (városüzemeltetési cég), hogy minek volt köszönhető a fényár hiánya.

A lap a cégtől megtudta, "már napokkal korábban elromlottak a Barbakánnál álló utcai lámpák, illetve az út túloldalán, az Aradi Vértanúk körforgalom körüli részén álló lámpák is, de eddig nem sikerült kideríteni, hogy mitől; látszólag ugyanis semmilyen csatlakozási hiba nincs."

Első blikkre elég is lenne ez a válasz: hideg van, biztos kifagyott a delej, eltűnt a kóboráram a várárokban, nincs itt semmi látnivaló (főleg este).

Csakhogy: akik a december 14-ei, első pécsi tüntetésen részt vettek, azok biztosan emlékeznek arra, hogy a Barbakánnál ugyanolyan töksötét volt, mint január 4-én (csak akkor a menet lefelé indult el a Klimó György utcán).

Emiatt a válasz "napokkal korábban" kitétele egy kissé furcsa: vagy az van, hogy december 14-én is rossz volt, de azóta megjavult, aztán a január 4-ei tüntetés előtt megint elromlott a barbakáni közvilágítás - vagy pedig minimum december 14. óta nincs a területen világítás. Akkor viszont már nem "napokkal", hanem hetekkel előtte elromlott a világítás a Barbakánnál, csak hát erre mindenki magasról tett.

Mondjuk a Tiborcz-féle lámpákkal amúgy is úgy érezhető, hogy sokkal sötétebb van a városban. Az Átlátszó több városban is megmérte a lux-értékeket, és sok helyen volt sötétebb azokon a városokban, ahol a LED-es izzókra lecserélték a régi, sárgás fényű izzókat.