A nagy német konzervatív lap is megsüvegelte Tóth Bertalant

2019. január 9. 09:39 2019. jan. 9. 09:39

A szockónak éppen nem nevezhető Die Welt cikkét szemlézte a Klubádió. A lap szerzője az ellenzéken belüli változásokról írt, ezen belül is a szocialisták megélénküléséről, amely az újság szerint a pártelnök radikálisabb és összefogáspártibb stílusának köszönhető. Nem mentek el szó nélkül Tóth évekig tartó kemény adatvadász munkája mellett sem.

Hangosabb, radikálisabb, összefogáspártibb

Nagyot változtak az utóbbi hónapokban a magyarországi kormányellenes erők, december óta állandóan tüntetnek, jóval hangosabban és látványosabban lépnek fel a rezsimmel szemben, mint korábban – írja a Klubrádió honlapja a német Die Weltre hivatkozva

A Die Welt című, nagy példányszámú, konzervatív német napilap a magyar ellenzéken belüli változásokról, azon belül a szocialisták megélénküléséről közölt cikket. A lap budapesti tudósítója, Boris Kálnoky szerint Tóth Bertalan pártelnök új stílust hozott, ami a korábbinál hangosabb, radikálisabb és összefogáspártibb.

A Die Welt szerint alig lehet ráismerni a magyarországi ellenzékre: december óta állandóan tüntetnek, legutóbb épp szombaton vonultak újra ezrek az utcára, a parlamentben egymást követik a látványos tiltakozó akciók, és mindezt közösen csinálják, nem külön-külön, széttöredezve, mint eddig. Az összes ellenzéki párt képviselője ott volt, amikor az állami tévé központjában kísérletet tettek arra, hogy beolvassák a követeléseiket, miközben az épület előtt demonstrálók támogatták őket – írja a hamburgi lap.

Kitartó adatpereskedés

A szerző szerint ennek az új ellenzéki arculatnak a létrejöttében jelentős szerepe van a 43 éves Tóth Bertalannak, aki az elmúlt években fáradhatatlanul követelte a kormánytól minden lehetséges információ kiadását, és néha még sikereket is elért, így például napvilágra kerültek a Nemzeti Bank magánszemélyek javára történt rejtélyes kifizetései. A pártelnök arról beszélt Boris Kálnokynak, hogy fel kívánják hívni a közvélemény figyelmét, amikor a kormány jogokat akar elvenni az emberektől – áll a Klubrádió cikkében.

A rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály ellen Tóth Bertalan szerint az MSZP-nek mint klasszikus baloldali pártnak fel kell lépnie.

Megszilárdíthatja a párt vezető szerepét

A szerzője mindezek mellett úgy látja: az ellenzék lakossági támogatottsága nem növekszik, és nincs az ellenzéknek olyan valódi vezető alakja, aki alternatívát jelentene a kormánnyal szemben. A kormányra nézve azonban valódi veszély jelent az összefogás, mint új elem – írja a Die Welt, majd Tóth Bertalant idézve megjegyzi: ennek is vannak ugyanakkor határai, hiszen az európai választásokat az arányosság elve alapján bonyolítják le, és ez nem igényli, hogy vállvetve induljanak.

Kálnoky úgy látja, hogy a szocialisták kivételével mindenki meggyengült, és az MSZP az európai választásokon megszilárdíthatja az ellenzéken belüli vezető szerepét.

A német lap szintén újdonságnak nevezi a szakszervezetek részvételét a tiltakozásokban. Ezzel kapcsolatban Tóth Bertalan hangsúlyozza, hogy a kormány védtelenné akarja tenni az egyént, ezt szolgálja a szakszervezetek gyengítésének a szándéka, miként a nem kormányzati szervezetekre gyakorolt nyomás is.