Bánki rogáni szinten: elfelejtett beírni egy ingatlant a vagyonnyilatkozatba pár évig

2019. január 9. 14:22 2019. jan. 9. 14:22

Bánki Eriknek úgy volt a római-parti luxuslakópark több évig lakása, hogy azt nem írta bele a vagyonnyilatkozatába. Ezt azért nem tette, mert a lakást egy cégen keresztül birtokolta. Nem ez az első eset, hogy pár "jószágát" kifelejti a vagyonnyilatkozatából.

Bánki Erikről ismét kiderült, hogy eléggé lazán kezeli a vagyonnyilatkozatába beírandó vagyonelemeit.

A Direkt36 a 444 oldalán közölt cikke szerint ugyanis Bánki Erik még 2010-2012 között rendre kifelejtett a vagyonnyilatkozatából egy 133 négyzetméteres, a Római-parton található luxuslakóparki lakást, mert hogy az nem közvetlenül az ő tulajdonában volt, hanem az ő tulajdonában álló céghez tartozott az ingatlan.

A cégtulajdon és a magántulajdon két különböző dolog. Ha egy cég tulajdonában van egy ingatlan, akkor a cég tulajdonában van, és nem a magánszemély tulajdonában

- fejtegette a NER-es közgazdaságtani alaptételt a Parlament gazdasági bizottságának (!) elnöke.

A Direkt36 szerint a vagyonnyilatkozati rendszer szabályozása nem egyértelmű, mert az nincs konkretizálva, hogy a képviselőknek a közvetlenül a tulajdonukban lévő ingatlanok mellett a közvetetten - például cégen keresztül - birtokolt vagyontárgyakat is be kell-e írniuk. Bánki és még sokan ezt a jogi kiskaput használták ki, ami ugyan törvényes, de nem túl etikus.

Bánki az ingatlant a B6 Home Kft-n keresztül birtokolta, a cégben 50 százalékos tulajdonrésszel bírt.

A Direkt36 szerint 2009 nyarán - miután Bánki eladott egy 95 négyzetméteres ürömi házat, amelyet fele részben tulajdonolt - "Bánki és felesége egy nagy tőkeemeléssel beszálltak a B6-Home Kft. nevű cégbe. Bánki és felesége összesen 96,08 millió forintot fizettek be (21,415 millió forintot készpénzben, 74,664 millió forintot azonnali átutalással) az addig mindössze 3 millió forintos törzstőkével rendelkező cégbe. A jelentős tőkeemelést az magyarázza, hogy a cég még korábban vásárolt egy új, 133 négyzetméteres lakást a Római Wellness Lakóparkban. A tőkeemelés után a korábbi tulajdonos 3 millió forintos üzletrészét is megvették, így Bánkiék lettek a cég – és így közvetve az annak tulajdonában álló lakás – tulajdonosai.

2010-ben Bánki felesége két másik lakást is szerzett ugyanennek a lakóparknak egy másik épületében. A két, 93 és 72 négyzetméteres lakás a számozásukból ítélve egymás mellett, az épület harmadik emeletén találhatók. Bánki Ágnes ezeknek a lakásoknak sem közvetlenül, hanem a 100%-os tulajdonában lévő cégeken keresztül (A231 Kft, majd B6 Rent Kft) lett a tulajdonosa."

Bánki tehát 2012-ben megvált a B6 Home Kft-től - és így a cég által tulajdonolt lakástól is -, ám a lakóparktól nem távolodott el, mert a felesége cégének - B6 Rent Kft. - a tulajdonában van még két másik lakás. Ebből az egyikbe Bánki Erik két cége van bejegyezve, a másikban pedig valószínűsíthetően ott lakik a család, legalábbis a fideszes országgyűlési képviselő a Direkt36 kérdésére azt felelte, hogy "félig-meddig" ott él. De azt is hozzátette, hogy heti 2-3 napot Mohácson és Pécsen tölt.

Bánki Erik vagyonnyilatkozatában csak egy ürömi lakás egyötöde jelenik meg most is, mint lakóingatlan.

A baranyai fideszes képviselőnek nem először akadt gondja a vagyonnyilatkozatával: nemrég ugyancsak a Direkt36 derítette ki, hogy romániai bejegyzésű cégeinek földterületei voltak a Partiumban. Bánki abból az ügyből még úgy is pluszpénzzel tudott kiszállni, hogy a projektjei ott bebuktak, a cégei pedig bedőltek.

De volt olyan, hogy komplett céget felejtett el beleírni a regiszterbe, két másiknak meg a mérlegét nem adta le, mondván, betéti társaságnál azt nem kell. De olyan is akadt, hogy úgy fektetett be 70 milliónál többet egy cégbe, hogy arra a vagyonnyilatkozata szerint nem nagyon lett volna pénze. A tao-pénzek körül is megfordult, mint ahogy más furcsa cégügyletei is voltak már az előző években-hónapokban a fideszes parlamenti képviselőnek, akit Brüsszel is nagyon kiéheztetett - ezekről bővebben ezen a linken lehet olvasni.