A civilekért felelős helyettes államtitkár is bekerült a Paks II. Zrt. felügyelőbizottságába

2019. január 10. 14:53 2019. jan. 10. 14:53

De hogy mennyit is ért az atomerőművekhez, azt nem nagyon tudni.

Az Mfor.hu cikke szerint a Paks II. Zrt. - ez a cég menedzseli az atomerőmű-bővítést - jegyzett tőkéjét szép csendben tavaly november végén az eddigi 47,1 milliárd forintról 61 milliárd forintra emelte meg a kormány - ez most derült ki a nyilvános cégadatokból.

A lap szerint a tőkeemelés azt jelzi, hogy lassan felpöröghetnek az események az atomerőmű-bővítésnél.

Más változás is volt a cégnél, bár ez utóbbit nem annyira lehet érteni.

Az Mfor.hu cikke szerint még szeptemberben a Paks II. Zrt. felügyelőbizottságába bekerült Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. Hogy ő mennyit is érthet az atomerőművekhez, az nagy rejtély a lap szerint is.

Az biztos, hogy nemrég a helyettes államtitkár (aki 2010-14 közt bécsi nagykövet volt) azzal vetette észre magát, hogy az Echo TV műsorában arról beszélt,

"Igyekszünk kiszűrni minden olyan szervezetet, amelyikről úgy gondoljuk, hogy nem végez valós munkát, hanem alapvetően olyan politikai célokat kíván megvalósítani, amelyekkel nem értünk egyet."

Ez ugye leginkább azt jelentheti, hogy bármely szervezet, amely nem a kormánnyal megegyező irányba fújja a passzátszelet, az ne nagyon reménykedjen az állami támogatásban.

Az Mfor.hu szerint a Paks II. Zrt. a "2012-es alapítása óta minden üzleti évében veszteséget ért el, adózás előtti eredménye az utolsó lezárt évében, 2017-ben -2,39 milliárd forint volt. Ez szintén magyarázható azzal, hogy az előkészítési szakaszban pénzt még nem termel a projekt, ellenben kiadások bőven keletkeznek."