Ünnepi menüvel hirdettek egészségnapot Dombóváron

2019. január 10. 16:25 2019. jan. 10. 16:25

Milliókat perelt volna ki az egyik helyi fideszes képviselő cége a dombóvári szervezettől, amely rászorult gyermekek étkeztetését is végzi. A pert a város nyerte, ennek dátuma, január 10-e pedig ünnep lett a menzákon, speciális menüvel.

Ünnepi, de az egészséges táplálkozást népszerűsítő menüt kaptak csütörtökön a dombóvári iskolások és óvodások. Szabó Loránd polgármester a Dombó TV-nek adott interjújában arról beszélt csütörtökön az egyik iskola érkezdéjében: a csütörtökre meghirdetett Kajanapnak kettős üzenete van. Az egyik cél, hogy felhívják a figyelmet az egészséges táplálkozásra, valamint arra, hogy a dombóvári konyhákon igenis jól és ízletesen főznek. A polgármester ezzel elsősorban a diákok szüleinek üzent, mégpedig azt, hogy érdemes végiggondolni: a gyerekek a menzán egyenek inkább levest, megfelelő tápanyagokból készült főtt ételt, ne chipsre-kólára költsék a zsebpénzüket a büfékben.

A január 10-e ikonikus nap a dombóvári közétkeztetésben. A város független polgármestere emlékeztetett rá: 2018-ban ezen a napon zárult le jogerősen az a per, amelyet Szabó szerint aljas módon az egyik helyi fideszes képviselő, Tóth Zoltán cége indított a helyi gyermekétkeztetést végző intézmény ellen.

A város első embere szerint az, hogy 3 millió forintot próbált a képviselő leakasztani annak a városnak az önkormányzatáról és intézményéről, ahol egyébként képviselő, a kapzsiság szinonímájává tette a nevét. Olyat meg végképp nem látott sehol, hogy egy politikus cége a gyermekétkeztetésre szánt forrásokból próbáljon így meríteni. Szabó Loránd szerint a szóban forgó képviselőnek már régen le kellett volna mondania, de máig ott ül a képviselő-testületben.

Kiderült az is: a város önkormányzata lépéseket fog tenni azért, hogy a január 10-i dátum kerüljön be Dombóvár egészségfejlesztési tervébe és mostantól minden évben megünnepeljék ezt a győzelmet.

Bálintné Frei Henrietta, az Integrált Önkormányzati Szolgáltató Szervezet vezetője elmondta: az ünnepi menü zellerkrémleves volt zellerkockákkal, grillezett csirkecomb almával párolt lila káposztával, amit répatorta követett. Hozzátette: egyébként is igyekeznek mindennap egészséges ételeket tenni az asztalra, a menzán étkezők így gyakran kapnak gyümölcsöt és tejtermékeket, az óvodások nyers zöldségekkel is gyakran találkoznak.