Egyelőre nem tudni, mikor indulhat a Paksi Atomerőmű új blokkjainak építése

2019. január 11. 15:00 2019. jan. 11. 15:00

Lapértesülés szerint az atomerőmű bővítéséért felelős cég még nem adta be a létesítési engedélyt az Országos Atomenergia Hivatalhoz, holott már tavaly meg kellett volna ennek történnie a kormány elképzelései szerint. A csúszás tényét Orbán Viktor is elismerte.

A Népszava cikke szerint csütörtökön tartotta meg évindító sajtótájékoztatóját az Országos Atomenergia Hivatal (OAH), ahol az éves menetrendjükről is szó esett. Ebből a menetrendből azonban kimaradt - vagyis a lap szerint Fichtinger Gyula főigazgató nem említette - a legfontosabb tételt, nevezetesen a paksi atomerőmű új blokkjainak építéséhez szükséges úgynevezett létesítési engedély elbírálását.

A főigazgató a Népszava szerint csak olyan építési engedélyeket említett, amelyek a majdani építkezést segítő, a nukleáris tevékenységet nem érintő épületekkel vannak összefüggésben. "Emellett az Európai Unió, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és a hozzánk hasonló helyzetű finn hatóság illetékeseinek bevonásával vizsgálják a biztonsági követelményeket" - áll a cikkben.

A lap szerint a létesítési engedély kihagyása már csak azért is furcsa, mert az Orbán-kormány még tavalyra ígérte az engedély benyújtását (ez kellett volna ahhoz, hogy leghamarabb 2026-ban működni kezdhessenek az új reaktorblokkok). Miután a kormány az engedélykérelmet benyújtja, arra az OAH-nak egy éve van, hogy feldolgozza és elbírálja (illetve egyszer kérhet három hónapnyi hosszabbítást). Ez alapján a Népszava úgy véli, hogy 2021 előtt nem születik meg a beruházás indításához szükséges engedély, de sokak már azzal számolnak, hogy reálisan 2032-ben adhatják át az új blokkokat. Csakhogy addigra a most üzemelő blokkok közül az elsőt le kell állítani.

A lap korábbi információi szerint a késlekedés fő oka az, hogy az orosz terveket a magyar és uniós jogszabályokkal kell összeegyeztetni (erről írt - többek közt - Süli Jánosnak pár hónapja a volt MVM-vezér egy nyílt levelet). Ráadásul először a terveket a beruházást felügyelő állami Paks II Zrt. nézi át, majd egy független szakértő is megtekinti azokat, majd ha ők mindent rendben találtak, akkor küldik meg a több százezer oldalra rúgó dokumentumokat az OAH-nak engedélyezésre. Az OAH pedig át is nézi ezeket, tavaly például egy felvonulási épület tervét dobták vissza.

Tavaly az extrém hőség miatt rekord alacsony szintre apadt Duna kapcsán merült fel, hogy esetleg az új blokkok hűtését nem a Dunával kellene megoldani. (A hűtővízmérés körüli furcsaságok kapcsán a rendőrség azóta is nyomoz.)

A beruházás csúszását - amelyre a kormány eddig 25 milliárd forintnak megfelelő orosz hitelt hívott le - Orbán Viktor miniszterelnök is elismerte a csütörtöki Orbán-infón, igaz, ő a bonyolult uniós közbeszerzési folyamatokat említette indokként a Népszava szerint.