Benke: „Rólunk nélkülünk nem dönthetnek!”

2019. január 14. 16:11 2019. jan. 14. 16:11

A hírre, hogy kormány nem tárgyal a szakszervetekkel Benke Norbert leszögezte: nem állnak le, mert a munkavállalókról nem dönthetnek a képviselőik nélkül. Főleg nem olyanok, akik nem hogy nem túlóráztak, de talán nem is dolgoztak soha. A tét szerinte maga a család.

Benke Norbert, a Vasas régiós és a Magyar Szakszervezeti Szövetség baranyai vezetője arra a hírre reagálva szólalt meg, hogy kiderült: a kormány nem tervezi, hogy tárgyalódelegációt állít fel, hogy a szakszervezetekkel megvitassa a rabszolgatörvényt. Varga Mihály pénzügyminiszter azt írta: „ az érdekegyeztetés, a szociális párbeszéd intézményi keretei között kell megvitatniuk a munkaadói és a szakszervezeti oldal képviselőinek a munka világával kapcsolatos kérdéseket azok érdemi rendezése érdekében”.

Benke Norbert nem titkolta: pontosan tudták, hogy Orbánék azt mondják majd, egyeztettek a szakszervezetekkel. Az öt konföderációból kettőt sikerül a kormánynak asztalhoz ültetnie, a Ligát és a Munkástanácsot, pedig előtte ők is a rabszolgatörvényt elítélő nyilatkozatot adtak ki. Benke szerint ezeknek a vezetői majd elszámolnak a lelkiismeretükkel és majd elmagyarázzák a dolgot a munkavállalóknak, akiknek az érdekeit képviselik.

Ám a másik három nagy konföderáció fedi le a dolgozók 80%-át, ők pedig folytatják a tiltakozást.

- Mi folytatjuk, mert rólunk nélkülünk nem dönthetnek, főleg olyanok, akik nem túlóráztak, de talán nem is dolgoztak életükben – mondta Benke Norbert. - Egyszerűen nem hagyjuk, hogy 133 ember döntse el, kinek mikor és mennyit kell dolgoznia ebben az országban.

A szakszervezeti vezető szerint a tét maga a magyar család.

- Valaki magyarázza már el nekem, hogy mi a jó a családnak abban, ha valaki estig dolgozik, vagy a hétvégéken? - tette fel a kérdést. - Mi lesz a jó abban, ha majd azon gondolkodnak, hogy ötkor ki megy a gyerekért, és aki odaér, egy szintén túlórázó óvónőt talál? Ha nincs együtt töltött minőségi idő, ha nem töltjük meg tartalommal a családot, akkor előbb-utóbb tönkremennek, szétmállanak ezek a családok, márpedig ez a törvény most ezzel fenyeget. Ugyanúgy kiüresedik a család fogalma Magyarországon, mint a demokráciáé.