Még többe kerül a kaposvári intermodális csomópont

2019. január 21. 06:09 2019. jan. 21. 06:09

Egy tartály sérülése miatt erősen szennyeződött a talaj Kaposváron azon a területen, ahová az intermodális csomópontot tervezik, ezért még 640 millió forintot irányoztak elő a célra. A csomópont építése így már 12 milliárd 608 millió forintba kerülhet.

A Napi.hu cikke szerint megint drágult a kaposvári intermodális csomópont építése, amelynek kálváriájáról a helyi független Kapos-T már sokszor beszámolt. (Intermodális csomópont alatt azt értjük, mikor a távolsági és helyi buszos közlekedést, valamint a vasúti közlekedést egy csomópontba szervezik az átszállás megkönnyítése miatt.)

A tender módosításáról az ajánlatkérő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tett közzé hirdetményt az uniós közbeszerzési értesítőben.

A lap cikke szerint a tendert a Swietelsky két cége nyerte el még 2017-ben: a Swietelsky Építő Kft. és egy szlovák leányvállalata, a Swietelsky stavebni s.r.o.

A 640 millió forintos drágulást az okozza, hogy a volt Táncsics laktanya területén egy tartály korábban megsérült, és ezért a laktanya területén és több környező telken erősen szennyezetté vált a talaj, ezt kell kicserélnie a projekt nyertesének a munkálatok közben. Emiatt a 11 milliárd 967 millió forintos beruházás 12 milliárd 608 millió forintra hízott.

A nyertes Swietelskynek egyebek mellett "át kell építenie a Kapos folyó feletti Béla király úti hidat, új közúti és kerékpáros hidat kell építenie a vasút felett, és a feladat része az új buszpályaudvar megépítése, a peronok lefedése a buszpályaudvaron és a vasútállomáson, továbbá közművek, biztosító berendezések, távközlési- és felső vezetékek építése is. A munkát az uniós Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) finanszírozza" - olvasható a cikkben.