Máris igazítani kell a pécsi parkoláson

2019. január 21. 12:15 2019. jan. 21. 12:15

Januártól összevonta a pécsi önkormányzat a kettes és hármas parkolási zónákat, ami az utóbbi területen élőknek elég nagy drágulást hozott. Most a városvezetés finomítana a helyzeten, de csak a területen található intézmények dolgozóinak adna kedvezményt.

Mint ismert, januártól a pécsi kettes és hármas parkolási zónát összevonta az önkormányzat, ezért az utóbbi zónához tartozó területeken nem állandó lakosként élőknek jelentősen, 22 ezer forintról 45 ezer forintra drágult az éves parkolóbérlet. (Más díjtételek is változtak, ezekről bővebben itt lehet olvasni.)

A januári közgyűlés egyik előterjesztése szerint azonban az összevonás a volt hármas zóna területén található állami és egyéb intézmények dolgozóit elég rosszul érintette.

"Az év elejétől vált hatályossá a tavalyi évben végrehajtott azon módosítás, amely az 2. és a 3. díjzónák összevonásával járt. Ennek következtében nagyon sok állami és egyéb intézmény került a „kibővített” díjzónába, így az itt dolgozók az ebben a zónába váltott parkolóbérlettel a megszűnt III. díjzónában érvényben volt 22 000 Ft/év díj helytett 45 000Ft/éves díjért tudnak – igaz nagyobb területen – parkolni. Ezzel kapcsolatban igény merült fel arra, hogy továbbra is csak az intézmény közelében és a jelenlegi összevont díjnál olcsóbban tudjanak a jogosult intézményi dolgozok parkolni.

A probléma kezelésére egy egészen rövid szövegmódosítást kell eszközölni a parkolási rendeletnek a jogosított magánszemély és az intézmény dolgozója jogosultságát szabályozó 2. §-ának 7. és 11. pontjaiban, aminek következtében ezen intézményi dolgozók, a 2019. január 1-től már hatályos „jogosult intézmények, jogosított magánszemélyek, valamint intézményi dolgozók” II. díjzónába tartozó parkolóengedélyének áráért, 25 000 Ft/év díjért válthatnak bérletet. Az olcsóbb díjért a jogosultságuk nem terjed ki a teljes díjzónára, hanem az csak az adott intézményhez „tartozó” díjzóna szektorába szól"

- olvasható a dokumentumban.

Az előterjesztés szövege szerint tehát az intézményi dolgozóknak jár a kedvezmény az intézményhez tartozó zónaszektorban. Mindenki más, a területen élő nem helyi lakos pedig fizetheti a megemelt díjakat.