12 millióból gyógyítja az időjárás ütötte sebeit Komló

2019. január 21. 13:55 2019. jan. 21. 13:55

Több mint 12 millió forintot nyert a komlói önkormányzat a Belügyminisztérium vis maior-alapjából az időjárás okozta károk elhárítására. A pénzből a város három pontján végeznek helyreállítást.

Az önkormányzat hétfői közleménye szerint elsősorban a hirtelen érkező, nagy mennyiségű csapadék és a villámárvizek miatt keletkeztek több helyen is károk a komlói infrastruktúrában a tavalyi év során. Az önkormányzat még 2018 végén nyújtott be támogatási kérelmet a Belügyminisztérium vis maior-alapjához, segítséget kérve a helyreállításhoz. A minisztérium nemrég nyilvánosságra hozott döntése értelmében 12,6 millió forintot kapott a város erre a célra.

A pénzből három helyszínen végez az önkormányzat helyreállítást. A legnagyobb, több mint 11 millió forintos tétel a Berek utcai garázssor mögötti, megcsúszott támfal újjáépítése. Itt tavaly a garázsok tetejére omlott az esők miatt instabillá váló föld. A problémára az jelent tartós megoldást, hogy a domboldalt felülről lefelé haladva lépcsőzetessé alakítják, az alsó részt pedig egy új támfallal is megerősítik, biztonságba helyezve az ingatlanokat.

A két további helyszínen csak kisebb, 1-1,15 millió forintos nagyságrendű rekonstrukciókra kerül sor. A Kisbattyánba vezető út mintegy 1 km-es szakaszán a csapadék kimosta a padkát. Itt visszaépítik és tömörítik a sérült szakaszokat, megszüntetve a balesetveszélyt. Továbbá helyreállítják a Kaszánya-patak megcsúszott mederszakaszait, stabilizálva a rézsűt.

„A munka várhatóan csak néhány hónap múlva kezdődik, mert előtte le kell futni a megfelelő eljárásoknak a kivitelezők kiválasztásához. Még bonyolultabb a helyzet a Berek utcai támfal esetén, ahol építési engedélyekre is szükség van. A műszaki tervdokumentáció elkészítése lesz az első lépés, a kivitelezés csak ennek elfogadása után indulhat” – foglalta össze a várható menetrendet Polics József polgármester.