Két gyermekorvosi rendelőt is ideiglenesen el kell költöztetni Pécsen

2019. január 22. 11:03 2019. jan. 22. 11:03

A pécsi Mázsaház utcában két házi gyermekorvosi körzeti ellátónak is ideiglenesen el kell költöznie, mert a nekik otthont adó épületet az önkormányzat átépíti, hogy egy felnőtt orvosi rendelő is beférjen oda. A városvezetés bruttó egymillió forintos segítséget ajánlott föl a két orvosnak.

Két gyermekorvosi körzeti rendelőnek is ideiglenesen új helyet kell találni Pécs-Vasason - olvasható a januári közgyűlés egyik előterjesztésében.

A dokumentum szerint a Mázsaház utca 25. szám alatt található két házi gyermekorvosi körzetet ellátó orvosoknak, valamint a védőnői szolgálatnak kell ideiglenesen kiköltöznie az önkormányzati tulajdonú épületből, ugyanis azt egy uniós (TOP-os) pályázat miatt fel fogják újítani, illetve ki is bővítik.

"A projekt keretében az épületben működő 2 db gyermek háziorvosi rendelőnek és védőnői szolgálatnak helyet adó épület kerül átalakításra, továbbá bővítésre 1 db felnőtt háziorvosi rendelővel. Külön bejárattal kerül kialakításra a felnőtt háziorvosi rendelő, és a gyermekorvosi rendelők.

A meglévő épületrészben a funkciók elrendezése megváltoztatásra kerül, kiegészül a felnőtt háziorvosi rendelővel. Az épület egészére utólagos külső hőszigetelés készül, valamennyi nem nyílászárónak minősülő épülethatároló szerkezet fűtetlen tér felé eső oldala hőszigetelve lesz. A meglévő nyílászáró korszerű, hőszigetelő nyílászáróra lesz cserélve, belső világítás, fűtés és használati melegvíz rendszer korszerűsítés várható.

Az új épületrész korszerű anyagokkal kerül kialakításra. Az érintett területen belül a dolgozók és betegek gépjárműveinek parkolására új parkoló felület, valamint akadálymentes parkoló, mely megközelítéséhez új áteresz kerül kialakításra (összesen 15 db parkolóhely kialakítása közforgalomtól elzárt parkolóban)"

- olvasható az előterjesztésben.

A munkálatok elvégzésére a nyertes vállalkozónak hat hónapja lesz, ám addig az önkormányzatnak kötelessége valamilyen másik épületet adni a gyermekorvosi körzeti rendelők céljára. Mivel azonban az előterjesztés szerint a környéken nincs olyan önkormányzati tulajdonban álló ingatlan, ami erre a célra megfelelne, így a pécsi városvezetés bruttó egymillió forintos segítséget ad az érintett orvosoknak, hogy béreljenek egy rendelőként is működtethető helyet, amíg a régi épületben zajlik a fejlesztés.

A segítségnyújtást a 2019-es költségvetés terhére irányozzák elő, végső döntést a közgyűlésnek kell hoznia.