JPM: nincs azzal baj, hogy Hoppál Péternél deponálják a festményeket

2019. január 23. 13:43 2019. jan. 23. 13:43

Reagált a Janus Pannonius Múzeum a média jelentékeny hányadán végigsöprő hírre, miszerint Hoppál Péterhez helyeztek letétbe két festményt. Röviden: nincs itt semmi látnivaló.

Amint arról korábban beszámoltunk, Hoppál Péter a Facebookon dicsekedett el azzal, hogy két festményt nála helyezett el letétben a Janus Pannonius Múzeum, jelesül Keserü Ilona és Lantos Ferenc egy-egy munkáját.

Ennek kapcsán a HVG Hoppál Pétert és a Janus Pannonius Múzeumot is kereste. Arra volt kíváncsi a lap, hogy a képek térítés ellenében vannak-e Hoppál Péter tárgyalójában, illetve hogy akkor másoknak is lehetőségük van-e a núzeum gyűjteményéből magukhoz "letétbe helyeztetni" műveket.

A Janus Pannonius Múzeum közleményt adott ki a témában, melyet szerkesztőségünkhöz is eljuttatott (Hoppál Péter nem nyilatkozott a témában, legalábbis a Facebook-oldalán). Ebben azt írják,

"régóta bevett gyakorlat, hogy egy közgyűjtemény műtárgyat ad tartós megőrzésre egy közhivatal, kulturális intézmény vagy közjogi méltóság (pl. vezető pozícióban lévő tisztségviselő) rendelkezésére."

Mint írták, a képek a múzeum tulajdonában állnak, egy korábban raktárban tárolt anyag része volt, eddig nem voltak kiállítva. Elárulták azt is, a Janus Pannonius Múzeum tavaly állapodott meg Hoppál Péterrel arról, hogy az említett műtárgyakat letétbe helyezik az irodában.

"A műtárgyak biztonsága, elmozdíthatatlansága e megállapodás keretében garantált."

- szögezték le, hozzátéve, hogy

"a Janus Pannonius Múzeum ahogy eddig is, ezután is szívesen ad át letétbe olyan műtárgyakat tartós megőrzésre közhivatal, kulturális intézmény vagy közjogi méltóság részére, amelyek bemutathatósága a múzeumi keretek között nem biztosított jelenleg."

Szóval elvileg a kapu nyitva áll nem fideszes politikusok előtt is. Kíváncsian várjuk, hogy adott esetben ez miként müködne a gyakorlatban.