Elpusztult Öcsi, a pécsi állatkert rénszarvasa

2019. január 24. 15:24 2019. jan. 24. 15:24

Gyors lefolyású, a kérődző állatokra jellemző probléma vitte el a pécsi állatkert első rénszarvasát, Öcsit.

A Pécsi Állatkert Facebook-oldalán jelezte, hogy az állatkert első rénszarvasbikája, Öcsi szerda reggelre elpusztult.

Mint a bejegyzésben olvasható, Öcsi az állatkert történetének első rénszarvasa volt, tavaly érkezett Pécsre, és nagyon érdeklődő volt, az emberekhez közel merészkedett mindig. Öt napja azonban azt vették észre a gondozói, hogy valami nincs rendben vele, ugyanis az állat étvágya csökkent és a légzése nehézkessé vált.

Pécsi Állatkert és Akvárium Terrárium hivatalos

Búcsúzunk Öcsitől! A kérődző állatok betegsége nagy bánatunkra utolérte Öcsit, a tavalyi évben állatkertünkbe költözött rénszarvasbikát. Öcsi a Pécsi Állatkert történetének első rénszarvasa volt és...

"A kezelés napi szinten folyt, szakembereink más állatkert véleményét is kikérték. Mivel a felkeresett tartóhelyen egy hasonló esetet követő boncolási vizsgálat sem tárt fel kiváltó okot, így a rendelkezésre álló tudás és szakvéleményekre alapozva folyt a kezelés.

Erőfeszítéseink, a gyógyszeres kezelés, a takarmányozás átalakítása sem tudott javítani Öcsi állapotán, az állat szerda reggelre elpusztult.

Az elsődleges vizsgálati eredmény alapján a problémáját egy apró fadarab okozhatta, amely a – lombokat, leveleket fogyasztó, a fák törzsét rágó állat révén – a természetben is veszélyt jelent rá.

A szarvasfélék többüregű, összetett gyomorral rendelkeznek, így a folyamatosan összehúzódó recésgyomorba került emésztetlen szilárd, hegyesebb anyag átlyukaszthatja a gyomorfalat és a pár centire lévő szívre is veszélyes. Ez a betegség a kérődző állatoknál sajnos gyakran előforduló, visszafordíthatatlan lefolyású kórfolyamat"

- áll a bejegyzésben.