Süli János: 22 hónapos csúszásban van Paks 2

2019. január 25. 18:52 2019. jan. 25. 18:52

Az eredetileg elképzelt ütemtervhez képest 22 hónapos késésben van a 2400 megawattos paksi beruházás előkészítése – ismerte el a HVG kérdésére Süli János atomminiszter. A legoptimistább becslések szerint 2027 vége előtt nem lesz átadás, de addig még nyilván bármi történhet. Az állam ezek fényében módosítani szeretné az eredeti hitelmegállapodást, hogy sikerül-e, az az élet nagy kérdése.

A HVG pénteken, sajtótájékoztatón faggatta a tárca nélküli minisztert. Süli itt erősítette meg a 22 hónapos csúszás tényét, hozzátéve, az építési engedélyezési tervdokumentáció benyújtása után 15 hónapja van az Atomenergia-hivatalnak az engedély kiadására.

A cikk szerint az építkezés 73, a próbaüzem pedig 4 hónap. Ez azt jelenti, hogy a termelésbe állításra 7 évet és nyolc hónapot kell várni a dokumentáció benyújtása után - és akkor a hatóság nem dobta azt vissza, mint tette azt a szintén orosz típusú blokkokkal tervezett finnországi hanhikivi erőmű esetén.

Mindettől függetlenül a 10 milliárd eurós hitel törlesztése jelen állás szerint akkor is elkezdődik 2026 márciusában, ha esik, ha fúj. A HVG megjegyezte, az első blokk átadását 2025-re, a másodikét 2026-ra ütemezték eredetileg. Jelenleg viszont reálisabb 2027 és 2028 végében gondolkodni.

Ez azt jelenti, hogy két éven át a hiteltörlesztésnek nem, vagy csak részben lenne meg a forrása: az áram eladásából származó bevétel. Addig az állami költségvetés lenne kénytelen pótolni a milliárdokat. Ezt a kínos helyzetet elkerülendő a kormány a hitelmegállapodásról szóló államközi egyezmény módosítását kezdeményezte, erről a tárgyalások folyamatban vannak - jegyzi meg a lap. Ha nem születik konszenzus, marad minden az eredeti terv szerint.