Hétfőn visszatér a havazás

2019. január 27. 10:15 2019. jan. 27. 10:15

Egy érkező nedvesebb légtömeg hatására csapadékos hétkezdet elé nézünk: esőre, havas és ónos esőre és havazásra is számítani kell. A prognózis szerint Baranyában csak jelzésértékű hóra számíthatunk, Somogyban viszont akár 7 centi is lehullhat.

Az Időkép szerint január utolsó hétfőjének hajnalán nyugat felől ismét nedvesebb levegő érkezik, mely a téli csapadékok egész tárházát felvonultathatja. A magasban enyhe levegő lesz fölöttünk, de a talaj közelében többfelé 0 fok közelébe, illetve kevéssel az alá csökkenhet a hőmérséklet, így az eső mellett több helyen ónos eső is eshet - írja az időjárásportál.

Sokat azonban nem kell várni a ciklon hátoldalán érkező hideg levegőre. Napközben a Dunántúlon, a főváros környékén és északon egyre többfelé havas eső, havazás válthatja fel az esőt. Vizes, tapadó hóra van kilátás, a lehulló hó mennyisége a Dunántúl keleti-északkeleti megyéiben, illetve a Dunakanyar térségében az 5 centimétert is meghaladhatja, a hegyekben akár 10 cm is hullhat.

Az Időkép térképe szerint Baranyában 0-2 centi hó várható, Somogy egyes részein viszont 2-7 centiméternyi is hullhat a téli csapadékból.

A hétfői nap folyamán nyugaton az északias szél is feltámadhat, az ország keleti-délkeleti felén kevesebb csapadék várható, jellemzően eső formájában. Nem lesz komoly cidri: 0 és +6 fok várható, melegebb délkeleten lesz, ahol a nap is kisüthet.

Maradnak a télies napok

Kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint közepesen illetve erősen felhős lesz az ég. Reggelig helyenként várható havazás, havas eső, majd délután, este egy-egy hózápor is kialakulhat. A nyugati, északnyugati szél néhol megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és 0, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +6 fok között alakul.

Szerdán többnyire erősen felhős lesz az ég, estefelé délnyugaton néhol havazás is kialakulhat. A keleti, délkeleti szél időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -8 és -3 fok között, a kevésbé felhős, havas tájakon -8 fok alatt alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +5 fok között alakul.

Csütörtökön többnyire erősen felhős, illetve borult lesz az ég. Főként a Dunántúlon várható havazás, havas eső. A keleti, északkeleti szél időnként megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -6 és -1, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között alakul.

Február elsején, pénteken reggel párás, foltokban zúzmarás idő várható, majd feloszlik a köd, és változóan felhős lesz az ég. Reggel a ködös tájakon hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat. Emellett a nyugati országrészben napközben eső, zápor is lehet. A déli szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -6 és -1, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 8 fok között alakul.