Félmillió év sugárzást a kertünk végébe?

2019. január 27. 11:42 2019. jan. 27. 11:42


Százezer év sugárzás - Atomtemetőt a Mecsekbe? - címmel tartanak kedden kora este a Tudásközpontban szakmai fórumot. Az előadók között lesz geológus, sugárvédelmi szakember, de itt lesz a beruházásért felelős társaság ügyvezetője is – érdekes véleményütközések várhatók.

A Facebook-esemény szerint a kutatások jelenlegi állása szerint legvalószínűbb, hogy a Mecsekben, Pécstől néhány kilométerre lesz majd a paksi kiégett fűtőelemek és más nagy radioaktivitású hulladékok végleges, föld alatti tárolója.

Egyelőre a helyszín geológiai alkalmasságát vizsgálják Bodán, döntés a helyszín kiválasztásáról 2030. környékén várható. Magát az építést legkorábban 2055-ben kezdenék meg, és a tervek szerint 2083-ra töltenék fel a tárolót a nukleáris hulladékkal. A keddi eseményen körbejárják, hogyan áll a projekt, milyen kérdések, problémák merülnek fel, és milyen hatása lehet egy ilyen tárolónak a lakosságra és a környezetre.

Előadók:

  • Dr. Kereki Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója
  • Dr. Konrád Gyula, geológus, a PTE Földtani és Meteorológiai Tanszékének egykori vezetője
  • Dr. Kóbor József, biofizikus, sugárvédelmi szakértő
  • Az előadások mellett természetesen lehetőség lesz a szakértőkkel való beszélgetésre, a felmerülő kérdések megvitatására. Az eseményt az Energiaklub szervezi a Pécsi Tudományegyetem Aktív Állampolgárok programmal közösen.

    A fórum a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban lesz kedden öt órakor.

    Többek között ebben a témában volt pénteken este egy kerekasztal-beszélgetés az Apollo Moziban, az erről készült videót itt találod:

    Itt pedig az Energiaklub cikkét a témában:

    Atomtemető a Mecsekben?

    A jelenlegi tervek szerint egy földalatti tárolóban a Mecsekben, Bodán tervezik a paksi kiégett fűtőelemek és más nagy radioaktivitású hulladékok elhelyezését. Várhatóan a tervezett Paks II atomerőmű elhasznált fűtőelemei is ide kerülnének. Egyelőre hivatalosan csak a helyszín geológiai alkalmasságát vizsgálják Bodán, döntés a helyszín kiválasztásáról 2030. környékén várható.