Meglepetés: az ÁSZ a Fidesz-KDNP gazdálkodását rendben találta

2019. január 29. 15:20 2019. jan. 29. 15:20

Hatalmas meglepetés: az Állami Számvevőszék rendben találta a Fidesz és a KDNP 2016/2017-es költségvetését, sőt, közleményük szerint a két párt törvényesen gazdálkodott, betartotta a jogszabályi előírásokat, tiltott vagyoni hozzájárulást nem fogadott el, ezzel biztosítva a közpénzek felhasználásának átláthatóságát és elszámoltathatóságát. Hát izé.

Az Állami Számvevőszék, mely ugyebár az önkormányzatok, intézmények, minisztériumok és pártok (és egyebek) gazdálkodását ellenőrzi szigorúan és pártatlanul, arról adott ki közleményt, hogy megvizsgálták a Fidesz és a KDNP 2016/2017-es gazdálkodását.

És láss csodát, minden rendben találtak. De tényleg, becsszó.

Nyilván ehhez semmi köze nem volt annak, hogy az ÁSZ-t egy volt fideszes országgyűlési képviselő irányítja, mint ahogy a kormánypárthoz köthető korrupciós ügyeknél sem talál szinte sosem semmit az ugyancsak volt fideszes Polt Péter által vezetett ügyészség. Ezek csak véletlenek, koincidenciák.

Kedvencünk a közleményből ez a rész:

"A számvevőszéki vizsgálat megállapította, hogy a párt (a Fidesz - a szerk.) gazdálkodására vonatkozó számviteli keretek kialakítása és a belső szabályozások megalkotása során érvényesültek a jogszabályi előírások, ami támogatta a közpénzekkel való átlátható és ellenőrizhető gazdálkodást. A könyvvezetés és a nyilvántartási rendszer kialakítása is a jogszabályi előírások szerint történt.

A Fidesz az ellenőrzés rendjét kialakította és működtette, ugyanakkor a 2017-ben, az alapszabály módosításakor a felügyelő bizottság létrehozásáról nem gondoskodott - mutatott rá az ellenőrzés.

A vizsgálat szerint a párt a pénzügyi kimutatásait a jogszabályi előírások alapján készítette el, azok közzétételéről határidőben gondoskodott, működéséhez a forrásokat - köztük a költségvetésből juttatott és az egyéb támogatásokat, adományokat - szabályszerűen használta fel, tiltott vagyoni hozzájárulást nem fogadott el, vagyonát a törvényi előírásoknak eleget téve használta.

A jelentés szerint a KDNP 2016-os pénzügyi kimutatásában 172,2 millió forint bevételt és 166,2 millió forint kiadást számolt el, míg 2017-ben a párt összes bevétele 210,3 millió forint, a kiadások összege pedig 171,0 millió forint volt. A párt a központi költségvetésből 2016-ban és 2017-ben is 152,7 millió forint támogatást kapott.

Az ÁSZ szerint a KDNP gazdálkodása esetében is érvényesültek a jogszabályi előírások, ami támogatta a közpénzekkel való átlátható és ellenőrizhető gazdálkodást. A számvevőszék ellenőrzése a KDNP számviteli politikájában tárt fel hiányosságot

- olvasható az MTI hírében.

Borítékolhatóan az ÁSZ a két kormánypárt idei országgyűlési választási kampányköltségeinél sem fog találni semmit a függetlenség és pártatlanság jegyében, miközben az ellenzéki pártoknál sorra felfüggesztette a központi költségvetési támogatás folyósítását (vagy legalábbis belengette a felfüggesztést).

Az ÁSZ-nak volt egy egész nagy siránkozása az MTI egyik korábbi híradásában, mikor azt fájlalta, hogy az ellenzéki pártok szerint ők nem pártatlanok és függetlenek.

Szerintük ugyanis az ÁSZ "a jogállamiság egyik legfontosabb garanciális intézménye, amely ellenőrzése során nem mérlegel pártpolitikai szempontokat, így a számvevőszék jó hírnevét sértő pártpolitikai nyilatkozatok és valótlanságokat tartalmazó közlések a magyar demokratikus jogállam alapjait kerülik meg."

Hát persze.