Pécsi zebrán gázolt egy idős sofőr

2019. január 30. 10:38 2019. jan. 30. 10:38

Pénzbüntetésre ítélt és eltiltott a vezetéstől egy 80 év feletti pécsi férfit a bíróság, miután úgy elázolt egy gyalogost a zebrán, hogy annak maradandó sérülései keletkeztek.

A Pécsi Járásbíróság 2019. január 28-án kihirdetett ítéletével egy idős – 80 év feletti - pécsi férfit maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt 252.000 forint pénzbüntetésre és 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt, valamint kötelezte az eljárás során felmerült 199.700 forint bűnügyi költség megfizetésére.

Az időskorú vádlott férfi 2017. november 22. napján, a késő délutáni órákban, az általa vezetett és tulajdonában álló személygépkocsival Pécsett közlekedett. Haladása során a vádlott nem adott elsőbbséget egy kijelölt gyalogátkelő helyen áthaladó férfi részére, akit gépkocsijával, 35-40 km/h sebességgel elütött.

A sértett a bíróság tájékoztatása szerint előbb a gépkocsi motorháztetejére, majd szélvédőjére, ezt követően az úttestre esett.

A baleset következtében a sértett súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, sérüléseinek gyógytartama a hat hónapot meghaladta, maradandóság is kialakult nála.

Vezethessenek az idősek?

Az idős sofőrök által okozott baleset kapcsán általánosságban egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy vajon lehet-e felső korhatárral szabályozni a vezetői engedélyek kiadását, tekintettel arra, hogy idős korban – 70 év felett – általánosságban elmondható, hogy a baleseti kockázat a reflexek tompulása miatt növekedhet.

A Pécsi Törvényszék szerint a jelenlegi szabályozás szerint a vezetői engedély kiadásának felső korhatára nincs. Ebben az életkorban, az alkalmasság kérdésében végzett előzetes orvosi vizsgálatot követően 2 évvel hosszabbíthatják meg a vezetői engedélyt.

A közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló rendelet értelmében ugyanakkor a közúti járművezető kérheti a rá vonatkozóan megállapított egészségi alkalmassági vizsgálat határidejénél rövidebb határidő megállapítását. Továbbá köteles soron kívül egészségi alkalmassági vizsgálatra jelentkezni az alkalmassági vizsgálat elvégzésére, ha az utolsó egészségi alkalmassági vizsgálata óta eszméletvesztéssel járó rosszulléte vagy sérülése volt,látásélességében szemüveggel nem javítható rosszabbodás, vagy hallásában a forgalom menetének észlelését zavaró csökkenés állott be,súlyos hipoglikémia fordult elő, vagy egészségi állapotában olyan állapotromlást észlel, amely a közúti járművezetésre átmenetileg vagy véglegesen egészségi szempontból alkalmatlanná teheti, illetve azt befolyásolhatja.

Ezen kívül ha az orvosnak tudomása van arról, hogy az általa kezelt személy járművezetésre jogosító okmánnyal rendelkezik és nála olyan betegséget, illetőleg állapotot észlel, amely közúti járművezetésre való alkalmasságát kérdésessé teszi, köteles haladéktalanul soron kívüli vizsgálatot kezdeményezni, így különösen, ha az általa vizsgált személynél elmebetegséget vagy annak maradványállapotát,bármely eredetű tudatzavart, epilepsziás tüneteket,forgalomban való részvételt befolyásoló látás vagy hallászavart,a mozgásképesség és összerendezettség ismétlődő vagy tartós zavarát, alkoholelvonó kezelést, vagy kábítószer függőséget állapított meg.