Kormányhivatalok: jogsértő lehet a túlóratörvény-tiltás

2019. január 30. 15:17 2019. jan. 30. 15:17

Három kormányhivatal, köztük a tolnai is vizsgálódni kezdett azon önkormányzati határozatok ügyében, melyek kimondták, nem kérnek a megemelt túlmunkakeretből.

A 250-ról 400 órára emelt túlmunkakeret önkormányzati cégeknél történő alkalmazása ellen Szegeden, Ajkán és Dombóváron is fellépett az önkormányzat, arra utasítva a társaságokat, hogy ne alkalmazzák a rabszolgatörvényként elhíresült, decemberben elfogadott módosítást.

Most a HVG arról számolt be, hogy a Veszprém Megyei Kormányhivatal jogsértés alapos gyanúja miatt elkezdte felülvizsgálni a hozott határozatot. Ugyanezt közölte a lappal a Csongrádi és a Tolna Megyei Önkormányzat.

Dombóváron még december végén meg is született a határozat - írtuk korábban. Az önkormányzat arra utasította a városi cégek vezetőit, hogy a naptári évenként 250 óra rendkívüli munkaidőt ne lépjék túl „önként vállalt túlmunka” megnevezéssel sem, valamint 12 hónapnál hosszabb munkaidőkeretet ne alkalmazzanak. Továbbá hasonló utasítás, intézkedés megtételére vonatkozó javaslatot tesz Dombóvár közigazgatási területén bejegyzett és működő gazdasági szereplők részére. A döntést egyébként a testület két fideszes tagja nem szavazta meg.