Meghülyült fénysorompó: nyilatkozott a MÁV

2019. február 1. 12:48 2019. feb. 1. 12:48

Válaszolt lapunknak a MÁV azzal kapcsolatban, hogy miért is mutatott az autósoknak szabad jelzést péntek délelőtt a pellérdi elágazónál a fénysorompó az autósoknak, miközben jött a vonat.

Amint arról korábban hírt adtunk, fura anomáliáról készült fotó száguld a Facebookon, melyet a 6-os út pellérdi elágazójánál lőttek.

Jól látni a képen látni, a fénysorompó békésen villogott fehéren, csak ez a jelzés éppen összeegyeztethetetlen volt azzal a vonattal, mely komótosan cammogott át az úton:

Lapunk a MÁV-hoz fordult a kérdésben, a vasúttársaság mostanra juttatta el hozzánk a válaszát:

Nem sokkal 9 óra előtt Dombóvár és Pécs között az informatikai rendszer átmeneti rendellenessége miatt meghibásodott a forgalomirányító berendezés, ezért lelassult a közlekedés ezen a szakaszon, a váltók, jelzők és a sorompók nem működtek megfelelően.

A hiba azonnali kivizsgálásában és elhárításában a forgalomirányító rendszert telepítő cég mérnökei is közreműködtek, így röviddel fél 10 után a vonatforgalom újraindulhatott. Ettől kezdve forgalmi korlátozásokra nem volt szükség, a végleges helyreállítás fél 11-kor fejeződött be. Dél körül helyreáll a menetrend szerinti közlekedés a Budapest-Pécs vonalon.

A műszaki hiba miatt átmenetileg a sorompók sem működtek megfelelően az érintett szakaszokon, ezért a vonatok fehéren villogó sorompónál haladtak át. Ilyenkor a szigorú előírások szerint a szerelvények a sorompóhoz érkezve csökkentett, maximum 15 km/h-s sebességgel haladnak, és hangjelzést is adnak figyelemfelhívás céljából. A mozdonyvezetők a meghibásodásról és a követendő eljárásról előzetes írásbeli értesítést kapnak. Az előírások és a KRESZ betartása mellett ilyen helyzetekben sem alakulhat ki veszélyhelyzet.

A vasúttársaság köszöni a gépjárművezetők és a közlekedők türelmét és odafigyelését.