Német szakszervezeti vezető: a magyar bérek nem elegek a megélhetéshez

2019. február 1. 15:35 2019. feb. 1. 15:35

A legnagyobb német szakszervezet, az IG Metall vezetője szerint sem lehet megélni a magyar bérekből, az túl alacsony szerinte. Közép-Kelet-Európában egyedül a magyar kormány akarja növelni a munkaidőkeretet.

A legnagyobb német szakszervezet, az IG Metall vezetője szerint sem lehet megélni a magyar bérekből, az túl alacsony szerinte. Közép-Kelet-Európában egyedül a magyar kormány akarja növelni a munkaidőkeretet.

Az Indexnek adott interjút Wolfgang Lemb, a legnagyobb német szakszervezet, az IG Metall vezetője.

Lemb szerint Magyarországon az egyik legnagyobb probléma, hogy a megélhetési költségekhez képest meglepően alacsony a bérezés, ami Lemb szerint nem fedezi a megélhetési költségeket.

Lemb a rabszolgatörvény kapcsán a következőt nyilatkozta:

"A törvényváltozásban az a botrányos, hogy a túlórát 36 hónap után kell kifizetni, vagy szabadnapokkal kompenzálni. Ez ellentmond a munkaidőről szóló uniós irányelvnek. Németországban 6 vagy 12 hónapon belül kell ezt rendezni. Ezt bizonyos helyzetekben meg lehet hosszabbítani, de ezt az üzemi tanácsoknak jóvá kell hagyni. Ilyenkor az alkalmazottak maguk is beleszólhatnak, hogy mikor veszik ki a szabadnapjaikat.

Ami a túlórák maximális számát illeti, Németországban különböző szabályok léteznek. A legfontosabb, hogy az üzemi tanácsoknak komoly beleszólása van ezekbe a kérdésekbe, alapvetően rövid időn belül kell a cégeknek kompenzálni a túlórákat, és a munkavállalóknak joguk van abba is beleszólni, hogy mikor veszik ki az így keletkezett szabadnapokat vagy kérik inkább a túlóra kifizetését"

- olvasható az interjúban.

Az érdekvédelmi vezető szerint "Magyarország tesztlaboratórium" lett, és sehol máshol Közép-Kelet-Európában nem látni, hogy a kormányok növelni akarnák a munkaidőkeretet. Csehországban például egy szakszervezet a heti munkaórák számát 37,5-re csökkentené.

Wolfgang Lemb kitért a közelgő európai parlamenti választásra is. Szerinte a "munkavállalóknak olyan pártokra kell szavazniuk, amelyek az ő érdekeiket képviselik. Azokra a pártokra, amelyek jó munkakörülményeket, megfelelő munkaidő-szabályozást, gyors túlóra kifizetéseket, magasabb minimálbért, és részvételi jogokat biztosítanak a szakszervezetek és üzemi tanácsoknak, valamint jó egészségügyi ellátást, jó iskolákat" - olvasható az interjúban.