Közel hatmilliárdos fejlesztést jelentett be a Hauni

2019. február 1. 19:10 2019. feb. 1. 19:10

A Hauni Hungária Gépgyártó Kft. 5,7 milliárd forint értékű beruházást jelentett be pénteken Budapesten, a fejlesztés megközelítőleg 977 millió forint állami támogatást kap.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a projekt bejelentésén a támogatásról szóló egyedi kormánydöntést azzal indokolta, hogy a fejlesztés magas színvonalú gépipari technológiát telepít a pécsi üzembe és 100 új munkahelyet teremt.

Magyar Levente üdvözölte, hogy a baranyai megyeszékhely egyre gyorsuló ütemben fejlődik gazdaságilag is, a városban pedig ennek köszönhetően több ezernyi, szaktudást igénylő munkahely jött létre a közelmúltban.

A Dél-Dunántúl fellendülése jelentős részben a kormány szerepvállalásával kezdődhetett meg és folytatódhat a következő években is - tette hozzá. Kiemelte többek között a helyi infrastrukturális beruházásokat, elsősorban az autóút-hálózat bővítését és a pogányi repülőtér fejlesztését.

A növekedési kilátások nemcsak Pécsett, hanem az ország egészén kedvezőek, a magyar gazdaság fejlődésében pedig a német gépipari befektetések jelentős szerepet játszhatnak - hangsúlyozta.

Katona Gábor, a Hauni Hungária Gépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója közölte, hogy 25 éves működésük alatt csaknem 31 milliárd forintot fordítottak beruházásokra Pécsett. Üzemüket a 2020-ban záruló új beruházás során világszínvonalú eszközökkel szerelik föl, hogy bővítsék a termelési kapacitást és javítsák annak hatékonyságát.

A cég vezetője szerint a beruházás nemcsak a további növekedése érdekében nélkülözhetetlen, hanem azért is, hogy a Hauni megőrizze piaci pozícióit és továbbra is a város legnagyobb adófizetői közé tartozhasson.

Alkalmazkodni kell a kihívásokhoz azért is, mert a gépgyártás piaca világszerte folyamatosan alakul át, változnak az igények és egyre szigorúbbak a megrendelői igények - hangsúlyozta.

Pécs alpolgármestere elmondta, hogy a város az egyre szaporodó befektetéseknek köszönhetően gyorsan dolgozza le a gazdasági lemaradását. Decsi István hozzátette, hogy a jól képzett helyi munkaerő és a magas színvonalú oktatás a nemzetközi vállalatok figyelmét is fölkeltette.

A Hauni Hungária Gépgyártó Kft. anyavállalata, a hamburgi székhelyű Hauni Maschinenbau GmbH több mint 20 országban van jelen. A magyarországi leányvállalat 1994 óta működik Pécsen, a termelést az egykori Sopianae Gépgyár csarnokainak és gépeinek megvásárlását követően, 10 ezer négyzetméteren kezdték 210 alkamazottal. 2013-ban jelentősen gyárbővítést jelentettek be. Gyártócsarnokaik összterülete ekkor már elérte a 45 ezer négyzetmétert, alkalmazottaik száma pedig meghaladta az ezret.

Egy éve megjelent tájékoztatásuk szerint újabb jelentős, 200 fős bővítéssel 1350-re növelték a munkavállalói létszámot. Az új alkalmazottak elsősorban fém- és gépipari végzettséggel kaptak munkalehetőséget. A cég 2018-ban stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE), ezt megelőzően pedig 160 millió forintos beruházással saját tanműhelyt is épített, így a leendő mérnökök és a szakmunkások képzését is támogatja.

A Hauni Hungária Gépgyártó Kft. 2017-ben 109 millió euró nettó árbevételt és 8,6 millió euró adózás előtti eredményt ért el. Egy évvel korábban 90,3 millió euró árbevétel mellett 5,1 millió euró volt a nyeresége.