178 milliós bűncselekményt hozott össze a sajátos könyvelés

2019. február 4. 09:10 2019. feb. 4. 09:10

Különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettével és más bűncselekménnyel is vádolnak egy volt egészségügyi cégvezetőt, akinek közreműködése során mintegy 178 millió forint vándorolt rossz helyre.

A vádlott egy egészségügyi szolgáltató gazdasági társaság vezető tisztségviselőjeként 2009-2012. üzleti években az ország több pontján - idézte fel az előzményeket a Pécsi Törvényszék. E szerint összesen 21 helyszínen, infrahang egészségügyi kezelési központot működtetett érszűkületes betegek ellátására, ahol a vádlott által bevezetett és ellenőrzött elszámolási-, bevétel és költségnyilvántartási szisztémát alkalmazták.

Ennek lényege az volt, hogy a rendelőkben a bejegyzett páciensek kezeléséből származó bevételek csak egy részéről állítottak ki számlát, a fennmaradó további bevételeket nem vezették fel a könyvelésükben, azokat eltitkolták. A le nem könyvelt, készpénzben a páciensektől átvett összegeket a rendelőkből az alkalmazottak vagy a közreműködő orvosok és egyéb, a társaság által foglalkoztatott személyek eljuttatták a vádlott részére.

Az így elvont bevétel ebben az időszakban 178 364 320 forint volt, melyet a vádlott a gazdasági társaság vagyonából jogtalanul eltulajdonított, valamint a társaság pénzügyi helyzetének áttekintését, ellenőrzését meghiúsította.

A vádlott a bűnösség beismerésére és annak következményeire vonatkozóan a Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészséggel egyezséget kötött. Az ügy folytatása február 7-én lesz.