Restaurálják a harkányi országalmát

2019. február 6. 12:25 2019. feb. 6. 12:25

Felújítják Harkány két szökőkútját, a Zsolnayt és az országalmát, a munkálatok költsége mintegy 8,5 millió forint.

A két szökőkutat még 1999-ben rendelte meg a fürdőváros önkormányzata - írja a Harkányi Hírek. A város jelképeivé vált szökőkutak felett azonban nem múlt el nyomtalanul az idő, jelentősebb felújításon nem estek át.

Nagyobb munkát a Zsolnay-szökőkútnál kellett eszközölni, mikor tavaly kétszer is megrongáltak, ettől viszont szükség van egy átfogó restauráláson. Ide a cikk szerint meghatározott elemeket kell újragyártani, továbbá a műgyantás színre- és formára javítás, restaurálás, finomcsiszolás, a labrador gránit és a márvány csiszolása, polírozás, valamint aljzatmozaik lerakása szükséges.

Az Országalmánál is pótlást kell eszközölni, emellett gömbhézagtömítésre, műgyantás javításra is szükség van, és az aranyozott keresztet is cserélik.

A lap szerint a munkálatokat Keményffy Gábor iparművész – aki a testület elé tárt anyagok szerint a szökőkutakat tervezte és összeállította – végzi. Az országalmát 935 100, míg a Zsigmondy sétány Zsolnay-szökőkútját 7 586 000 forintért hozza helyre a közeljövőben.