Szakács: politikai befolyást szereztek a bankok Magyarország felett

2019. február 6. 15:08 2019. feb. 6. 15:08

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött paktum miatt a bankok politikai befolyást szereztek a magyar kormány felett, ezért csak olyan döntések születhetnek, amelyek kedvezőtlenek a devizahiteleseknek - mondta el Szakács László, az MSZP elnökhelyettese. Nem késett sokat a Fidesz válasza, a kormánypárt szerint a szocialisták tehetnek a devizahitelesek gondjairól.

Szakács László, az ellenzéki párt elnökhelyettese szerdán Budapesten sajtótájékoztatón megerősítette: továbbra is szorgalmazzák a magyar kormány és az EBRD között 2015-ben kötött megállapodás felmondását.

Hozzátette, erre lehetőséget is biztosítanak a fideszeseknek, mert benyújtják a parlamentnek a paktum felmondásáról szóló javaslatot. Annak támogatásával a kormánypártiak bebizonyíthatják, hogy Magyarországnak szuverén miniszterelnöke van, aki a magyarok érdekében kormányozza az országot és nem adja el a devizahiteleseket a bankoknak - hangoztatta.

A szocialista politikus szerint az EBRD-vel kötött megállapodásban benne van, hogy a kormány nem gördíthet akadályt a kilakoltatások elé és nem hoz olyan döntést, amely kedvezőtlenül befolyásolja a bankok jövedelmezőségét.

Ezért csak olyan döntések születhetnek, amelyek kedvezőtlenek a devizahiteleseknek, hiszen "Orbán ezt a paktumot szolgaian betartja" - értékelt.

Szabó József, a Hiteles Mozgalom vezetője azt firtatta, vajon megbízhatnak-e az egykori devizahitelesek a bankrendszerben, a Magyar Nemzeti Bankban. Elmondta, a jegybank a közelmúltban tárgyalásokat kezdett a Magyar Bankszövetséggel, hogy átalakítsák a 300 ezer érintett hitelszerződését fix kamatozásúvá.

Hozzátette, az elmúlt években az összes döntést úgy hozták meg, hogy a károsultakkal nem egyeztettek, most is úgy tűnik, hogy ez így lesz, ez pedig elfogadhatatlan.

Fidesz: a szocialisták taszítottak több mint egymillió családot devizahitelbe

A Fidesz szerint azok a szocialisták beszélnek most devizahitelesekről, akik több mint egymillió családot taszítottak devizahitelbe, aztán ott hagyták őket a bajban mindenféle segítség nélkül és még a mentő intézkedéseket sem szavazták meg - reagált a nagyobbik kormánypárt szerdán az MSZP-s Szakács László sajtótájékoztatójára.

"Ha a szocialistákon múlott volna, akkor mára több százezer családot lakoltattak volna ki, több százezer család veszítette el volna végleg az otthonát és nem indulhatott volna el otthonteremtési program sem" - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében a Fidesz.