Republikon Intézet: Pécsett is verhető a Fidesz

2019. február 7. 10:34 2019. feb. 7. 10:34

Elemzést készített a Republikon Intézet a közelgő önkormányzati választások kapcsán, mely alapján több városban, köztük Pécsett is rezeg a léc a Fidesznek.

Az intézet tanulmányát a HVG mutatta be. A kiindulási alapja az, hogy az áprilisi parlamenti választáson a Fidesz listája Budapest mellett a megyei jogú városokban is gyengébben szerepelt, mint országosan. Miközben országosan listán 47 százalékot értek el, addig hat megyei jogú városban - Szeged, Dunaújváros, Tatabánya, Pécs, Szolnok, Miskolc - 40 százalék alatti eredményt hoztak, valamint sehol nem szereztek abszolút többséget. Pécsett ráadásul Mellár Tamás kis különbséggel ugyan, de kiütötte Csizi Pétert, ami egy jelentékeny arcvesztés volt a pártnak.

A Republikon Intézet három kategóriára osztotta fel a megyei jogú városokat: az ellenzék számára nyerhető, a kormánypártok részéről könnyebben behúzható, valamint a billegő városokra, ahol mindkét tábornak valós esélye van.

Az ellenzék számára nyerhető városok a Republikon Intézet szerint az alábbiak:

Dunaújváros, Miskolc, Pécs, Salgótarján, Szeged, Szolnok,Tatabánya.

Billegő városnak számít

Békéscsaba, Eger, Érd, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Szekszárd, Szombathely, Veszprém,

míg a kormányoldal számára esélyes megyeszékhelyként tüntették fel

Debrecent, Győrt, Kecskemétet, Sopront, Székesfehérvárt és Zalaegerszeget.

A Republikon Intézet hangsúlyozta, ahhoz, hogy ez a minta működhessen, arra van szükség, hogy a városokban egy jelöltet indít az ellenzék a Fidesz ellen.

Ennek kapcsán megjegyezte Szombathelyt, ahol az MSZP politikusa, Neményi András a közös jelölt, Miskolcot, ahol a Jobbik politikusa, Mirkóczki Ádám ellen nem indítana senkit a baloldal, továbbá Pécset, ahol a Pécsi Hőerőmű volt vezetője, Péterffy Attila jelentkezett be függetlenként a polgármesteri székért. Péterffy mögött már az MSZP, a DK és a Momentum felsorakozott, a Jobbik és az LMP viszont egyelőre nem közösködik.

Látványosan nyomták be a Fidesz jelöltjeként Vári Attilát Pécsett

Pécsett az a faramuci helyzet állt elő, hogy a Fidesz mindezidáig hivatalosan nem nyilatkozott arról, hogy ki a polgármesterjelöltje. Nem hivatalosan azonban erősen úgy tűnik, hogy Vári Attila PSN Zrt.-főnököt, Magyar Vízilabda Szövetség elnökét próbálja futtatni a párt.

Szerdán a megyeszékhelyen járt Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, aki gyakorlatilag tálcán kínálta fel Várit a Pécsieknek. Konkrétan azt mondta, hogy

A nemrég a Pécsi Sport Nonprofit Zrt-nek kiutalt 890 millió forintnyi támogatást a pécsiek "egyértelműen Vári Attilának köszönhetik."

A pénz egyébként bérekre és járulékokra, valamint létesítményüzemeltetésre kell.

Sajnos lapunkat nem hívták meg erre a sajtóeseményre, így az MTI-ből tájékozódtunk a látogatásról (így járt a Szabad Pécs is). A hírben Páva Zsoltot, Pécs még regnáló polgármesterét meg sem említik, ami szintén erősen jelzésértékű.