Paksi bővítés: nyilvánosságra kell hoznia a kormánynak a szerződéseket

2019. február 9. 09:40 2019. feb. 9. 09:40

Másodfokon is megnyerte a Roszatom és a magyar kormány ellen azt a pert Jávor Benedek, a Párbeszéd párt európai parlamenti képviselője, melyet a paksi atomerőmű-bővítést elindító szerződések miatt indított. Ezt sem a magyar, sem az orosz fél nem akarta eddig nyilvánosságra hozni.

Facebook-oldalán jelentette be pénteken Jávor Benedek, a Párbeszéd párt európai parlamenti képviselője, hogy jogerősen is megnyerte a másfél éve indított másodfokú perét a Roszatom és a magyar kormány ellen a paksi atomerőmű-bővítés szerződései tárgyában - írja a 24.hu.

Jávor Benedek

Győzelem! Másodfokon is nyertünk a Roszatommal és a magyar kormánnyal szemben! A paksi szerződéseknek nyilvánosaknak kell lenniük. #stoppaks2 #állítsukmegőket #JávorBenedek #Párbeszéd

A bővítésről szóló szerződéseket még 2014 decemberében írta alá a magyar kormány és az orosz fél, ám a magyar kormány nem akarta azt nyilvánosságra hozni. Végül a hitelszerződésekről szóló részt az oroszok közölték egy oroszországi lappal, onnan jutott vissza a magyar sajtóba.

Jávor a Facebook-oldalára feltöltött videóban elmondta, eredetileg a szerződéseket a magyar kormány titkosította, később ezt visszavonták az adatvédelmi hatóság jelzése miatt, ám üzleti titokra hivatkozva továbbra sem volt megismerhető, hogy mik kerültek bele a kontraktusba.

A másodfokú döntés értelmében teljes dokumentumokat nem lehet visszatartani, azokat ki kell adni, és pontosan ki kell jelölni azokat a részeket, melyek az üzleti titkot sérthetik - és csak ezeket a részeket szabad kitakarni. Ráadásul a másodfokú ítélet még szűkítette is azoknak az adatoknak a körét, melyet üzleti titokra hivatkozva ki lehet takarni.

Jávor szerint a magyr kormánynak olyannyira nem volt beleszólása, hogy mi kerüljön bele a szerződésbe, hogy annak csak angol és orosz nyelvű változata létezett, magyar viszont nem.

A másodfokú ítélet akár még üdvös is lehetne, ám Jávor Benedek attól tart, hogy a magyar kormány és a Roszatom nem nyugszik bele a döntésbe (hiszen a másodfokú eljárást is azért kellett megindítani, mert az elsőfokú ítélet ellen fellebbezett a kormány és az orosz állami atomvállalat), és a Kúriához fognak fordulni.

Jávor Benedek ezért arra számít, hogy a végső döntés ezév végén, vagy jövő év elején lesz kimondva, és bár a másodfokú ítélet miatt ki lehet szerinte mondani, hogy az Orbán-kormány jogellenesen tartotta vissza az adatokat, az európai parlamenti választás előtti kampányban így sem lehet majd nyilvánosan vitázni a bővítés szükségességéről.