Nőtt a légszennyezettség, Pécsett is rossz a helyzet

2019. február 10. 10:37 2019. feb. 10. 10:37

Tovább nőtt a szálló por miatti légszennyezettség Magyarországon - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ vasárnap az MTI-vel. Pécsett kifogásolt a minőség.

Veszélyes a levegő minősége Putnokon; Dunaújváros, Miskolc és Sajószentpéter levegőjét egészségtelennek minősítették a levegőhigiénés index alapján - írja az MTI. Tíz helyen kifogásolt a levegőminőség, Budapesten, Egerben, Hernádszurdokon, Kazincbarcikán, Salgótarjánban, Székesfehérváron, Szombathelyen, Vácon és Várpalotán. Sajnos Pécs is ezek közé a helyek közé tartozik.

A népegészségügyi központ a Putnokon és annak térségében nem javasolja a szabadban történő hosszas tartózkodást. Veszélyes és egészségtelen levegőminőség esetén már az egészséges embereknél is légúti tünetek (például köhögés, légúti irritáció, nehézlégzés), illetve szemirritáció jelentkezhet. A légszennyezettség hosszú távon elsősorban szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet, azonban a légzőrendszer krónikus megbetegedéseiben is szerepe van - hangsúlyozták.