Szobrot állít Pécsen az Iráni Iszlám Köztársaság

2019. február 11. 11:15 2019. feb. 11. 11:15

Hamarosan egy 14. századi perzsa költő mellszobra kerülhet a Tudásközponthoz, melynek felállítását az Iráni Iszlám Köztársaság Külügyminisztériuma kezdeményezte - derült ki egy előterjesztésből. A szobrot tesvérvárosi kapcsolat okán kapná a baranyai megyeszékhely. Korábban a szvasztikával összemázolt Pecsevi-szobor is ajándék volt, az a törököktől jött.

A Városfejlesztési és Kommunális Bizottság február 12-i ülésére készült dokumentumból kiderült, Pécs 2016 óta testvérvárosi kapcsolatot ápol az Irán (hivatalosan Iráni Iszlám Köztársaság) délnyugati részén fekvő Sirázzal. Most Irán Külügyminisztériuma kezdeményezte, hogy eme testvérvárosi kapocs jegyében szeretnének egy szobrot állítani Pécsett, mely Siráz városának szülöttét, az 1315 és 1390 között élt Hvádzsa Samsz ad-Dín Muhammad Hafez perzsa költőt ábrázolja melltől felfelé.

Hafez az előterjesztés mellékletét képző, az Iráni nagykövetség által beadott műleírás szerint „a klasszikus perzsa költészet egyik legnagyobb alakja, aki Siráz városában élt. Neve és munkái a perzsa irodalom szimbólumává váltak az évszázadok során”. A szobrot Jawaher Asar szobrászművész - Ney városában, Fars tartományban - neyrizi fehér kőből készítette el - olvasható a dokumentumban.

Az előterjesztés szerint 95x70x40 centis szobor a Tudásközponthoz kerülne, vagyonkezelője Pécs, tulajdonosa pedig a magyar állam lenne. Irán külügyminisztériuma saját költségen vállalja a szobor elkészítését, így az a dokumentum szerint nem kerül Pécsnek semmibe. A 990 ezer forint értékű szobor ajándékozási szerződés keretében kerül majd a városhoz.

Ibrahim Pecsevi lassan múló horogkeresztet kapott

2016 szeptemberében a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség Budapesti Programkoordinációs Irodája jóvoltából a Kórház téri Jakováli Hasszán pasa dzsámija elé került Ibrahim Pecsevi pécsi születésű török történetíró szobra, az is ajándék volt.

A 16-17. században élő történetíró mását valaki nem nézte jó szemmel: 2018 decemberében szvasztikával mázolták össze a műalkotást. A horogkereszt napokon át a szobron virított, azt csupán egy sállal takarta el valaki, mire a Biokom nagy nehezen letakarította.