Gazdaságélénkítő helyi ügynökséget alapítana az önkormányzat az egyetemmel

2019. február 11. 15:27 2019. feb. 11. 15:27

Pécsi Helyi Ügynökség Nonprofit Kft-t alapítana a pécsi önkormányzat a Pécsi Tudományegyetemmel közösen, a cél a gazdaságélénkítés.

A februári közgyűlésen dönthet a pécsi képviselőtestület arról, hogy a Pécsi tudományegyetemmel közösen alapítsák meg a Pécsi Helyi Ügynökség Nonprofit Kft-t.

Az előterjesztés szerint a város 2014-2020 közti időszakára szóló Integrált Településfejlesztési Stratégiájában szerepel az a célkitűzés, hogy "Pécs legyen olyan város, ahol jó élni, és lakói szeretnek is élni. Az életminőség közelítsen az európai élvonalhoz." (Jelen pillanatban főleg az utóbbitól azért vagyunk olyan messze, mint Makó vitéz Jeruzsálemtől - a szerk.)

"A város jövője szempontjából kulcsfontosságú tényezők a helyi gazdasági élet fellendülése, a munkalehetőségek bővítése, a fiatalok helyben tartása és a helyben termelődő jövedelmek növelése. Ennek elérése a foglalkoztatást bővítő gazdasági beruházások növelésén, a befektetések bővülésén keresztül lehetséges, mely folyamatokban mind a helyi önkormányzat, mind a Pécsi Tudományegyetem meghatározó szereplő a városon belül. Pécs Megyei Jogú Város és a Pécsi Tudományegyetem szoros együttműködése szükséges, mely együttműködés szervezeti szinten is megjelenik és túlmutat, a már korábban megkötött együttműködési megállapodásokon is"

- áll az előterjesztésben.

A Páva Zsolt által szignózott dokumentum szerint ehhez viszont szükség lesz egy Pécsi Helyi Ügynökség Nonprofit Kft. elnevezésű cégre, melyet a pécsi önkormányzat a PTE-vel párban fog megalapítani - az önkormányzatnak 76, míg a PTE-nek 24 százalékos tulajdonrésze lesz a cégben.

A céggel együttműködő partnerként az előterjesztés felsorolja a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarát, a Baranya Megyei Önkormányzatot, a Pécsi Szakképzési Centrumot és a Pannon ETT-t is.

Az előterjesztés szerint a befektetői tárgyalások során " egy hatékonyan, rugalmasan működő, és a felmerülő igényekre gyorsan reagáló szervezet szükséges", amire a legjobb megoldás a fent nevezett nonprofit kft. lehet.

Az előterjesztés szerint a cégnek egyszerre kell képviselnie a két tulajdonos szervezet érdekeit, de a lakosságét és a városi gazdasági szereplők érdekeit is, miközben a potenciális befektetőket is a térségbe kell vonzania. A konkrét céljai ezek lennének a cégnek:

  • Pécs város befektetési környezetét bemutató kiadványok és honlap készítése és üzemeltetése, illetve a meglevő platformok tartalmi összehangolása, keresés optimalizálás;
  • a tulajdonosok, a város képviselete szakmai rendezvényeken, vásárokon;
  • kapcsolattartás szakmai szervezetekkel: Kamara, HIPA, Kormányhivatal, stb.;
  • együttműködés a Foglalkoztatási Paktummal és a befektetési projektekre hatással lévő további programokkal;
  • a tulajdonosok számára döntéselőkészítési célú, illetve lobby-anyagok készítése
  • a térség vállalkozásai fejlesztéseinek támogatása (hatósági ügyek, pályázatok, toborzás, képzés, kutatási és innovációs szolgáltatások);
  • a térség vállalkozásai külpiaci megjelenésének támogatása (koordinált megjelenés, megjelenési lehetőség biztosítása, pl. Ipar Napjai, stb.);
  • gazdaságdiplomáciai szolgáltatások: potenciális befektetők fogadása, szakmai programok szervezése: helyszíni szemlék, tárgyalások előkészítése, catering, stb.;
  • potenciális befektetőknek a térségbe vonzásával kapcsolatos akvizíciós szolgáltatások nyújtása, illetve a vonatkozó piaci szolgáltatók koordinálása;
  • befektetői megkeresés esetén előterjesztés a tulajdonok számára (lehetséges helyszínek, stb.);
  • a térség befektetési célra kiajánlható ingatlanainak kataszterbe rendezése (elsősorban a tulajdonosi érdekkörben); - a térség ingatlan- és munkaerőpiacának monitorizálása, a tulajdonosok számára időközi jelentések készítése.
  • A cég a stratégiai döntéseket készíti elő, de magukat a döntéseket a tulajdonosok hozzák meg.
  • Az idei évre szóló támogatása a cégnek az önkormányzat részéről 50 millió forint lenne. Hogy ki lesz a cégvezető, és kik dolgoznak majd a közös projektben, azt egyelőre nem tudni, mivel a közgyűlés felhatalmazása után fog Páva Zsolt leülni az eygetemmel ezekről a kérdésekről tárgyalni.