Jávor Benedek: be sem próbálkozik az Elios számláival az EU-nál a kormány

2019. február 12. 17:17 2019. feb. 12. 17:17

Kiveszi a magyar kormány az Európai Bizottságnak leadandó végleges számlacsomagból az Elios által ügyezett, az OLAF által bajosnak látott projektek számláit - állítja Jávor Benedek EP-képviselő. Orbán Viktor vejének volt cége Pécsett is világosított.

A Párbeszéd politikusa blogbejegyzésében írt minderről több, egymástól független magyar és uniós forrás egybehangzó állítására hivatkozva.

Felidézte, az Elios projektjei még az előző, 2007-2013-as költségvetési ciklus támogatásaiból valósultak meg. Az elnyert támogatásokat a magyar költségvetés megelőlegezte a nyerteseknek, ezekről pedig utólag nyújtotta vagy nyújtja be a számlákat Brüsszelnek. Ilyen benyújtásra a hétéves költségvetési ciklus végső lezárásáig van lehetőség. A 2007-2013 közötti időszak legeslegvégső lezárása most történik meg, azon számlák fedezetét biztosíthatja az EU, amelyeket legkésőbb ebben az utolsó csomagban a magyar kormány elküld.

Azzal, hogy az Elios számláit kivették a pakkból, Jávor szerint a kormány

"gyakorlatilag lemond az uniós finanszírozásról, reménytelennek ítélve, hogy meggyőzze Brüsszelt a projektek jogszerűségéről. Ez lényegében beismerése annak, hogy a Tiborcz István, foglalkozására nézve vő, érdekeltségébe tartozó cég törvénytelen, korrupt módon nyúlta le az uniós pénzt."

Az EP-képviselő hozzátette: azt a 13 milliárd forintot, amit az Uniótól reméltek ezekhez a beruházásokhoz, magyar költségvetési forrásokból, a magyar adófizetők pénzéből kell fedezni.

Minden magyar állampolgár, csecsemőtől aggastyánig, beleértve a hajléktalanokat és a legszegényebbeket, 1300 forinttal támogatja meg az Orbán-Tiborcz-család saját lábát. És ez csupán egyetlen elcsalt program

- fogalmazott.

Fiat lux!

Pécsett az Elios Zrt. végezte el a közvilágítás-korszerűsítés első ütemét, ám ezt nem uniós pénzből finanszírozták, hanem a 2014-es helyhatósági választás után frissen megalakult önkormányzat első közgyűlésén milliárdos hitelfelvételt szavazott meg a fideszes többség. Ebben az ügyben Berkecz Balázs tett feljelentést még az Együtt politikusaként 2018 márciusában, mivel úgy látta, a pécsi közbeszerzésben is hasonló furcsaságok szerepeltek, mint azoknál a városoknál, ahol uniós pénzből finanszírozták a közvilágítás korszerűsítését.

A pécsi ügyben indult nyomozást 2018 májusában egyestítették az OLAF vizsgálódása alapján indított üggyel, majd október 15-én leválasztották róla. A csattanóra nem kellett sokat várni: novemberben a Zoom.hu azt írta, "a beruházással kapcsolatos közbeszerzési eljárások és a kivitelezés szabályszerűen, a törvényi előírásoknak megfelelően kerültek végrehajtásra.”