8 milliós vezetői fizetések röpködtek a Szemem Fénye Alapítványnál

2019. február 13. 14:24 2019. feb. 13. 14:24

Miközben a Szemem Fénye Alapítvány többször is a nyilvánosságtól kért pénzbeli segítséget a szűkös forrásokra hivatkozva, a vezető tisztségviselők - akikből számításaink szerint egy van, Gy. Barbara alapítványi elnök - 8 millió forintos éves bruttó fizetésnek örülhettek.

Mint ismert, tavaly novemberben derült ki, hogy egy pécsi alapítványt vezető nőt 22,5 millió forintos hűtlen kezeléssel vádol a Pécsi Járásbíróság.

A Pécsi STOP már akkor kereste az alapítványvezetőt - mivel a rövid vádiratból csak következtetni lehetett akkor, hogy Gy. Barbaráról és a Szemem Fénye Alapítványról van szó -, ám akkor Gy. Barbara semmilyen megkeresésünkre nem reagált. (Januárban a 444 újságírója próbálta a tárgyalás szünetében kérdezni, ám akkor sem válaszolt semmit.)

A Pécsi STOP információi szerint miközben az alapítvány többször kért anyagi segítséget a nyilvánosságtól a szűkös központi költségvetési forrásokra és egyéb okokra hivatkozva, az alapítvány vezető tisztségviselői egész jó fizetést kaptak az elmúlt években.

A lapunk birtokába került adatok vezető tisztségviselőket említenek, ám a bírósági honlapon fellelhető civil szervezeteket jegyző adatbázis szerint a Szemem Fénye Alapítvány elnöke és kuratóriumi elnöke Gy. Barbara egyedül, a kuratóriumban rajta kívül még ketten ülnek. Hogy az ellentmondást feloldjuk, kérdéseket intézünk az alapítványvezetőhőz, ha válaszol, újra jelentkezünk. Az adatokból az sem derül ki, hogy a számok bruttóban, vagy nettóban értendők. Ám amennyiben helytállóak az információink, és az évi 8 milliót meghaladó vezetői juttatásokon Gy. Barbara egyedül osztozott, az bruttóban is igen csinos összeg egy egyébként veszteséges alapítványnál.

2015-ben az alapítvány összbevétele 113,25 millió forint volt, ebből 77,1 millió forint ment el személyi jellegű kifizetésekre - de abban az évben a vezető tisztségviselők juttatásait külön nem szerepeltették. akkor a tárgyévi eredmény -32,638 millió forintra jött ki, vagyis az alapítvány veszteséges volt.

2016-ban az alapítvány összbevétele 115,647 millió forint volt, a személyjellegű ráfordítások pedig 56,33 millió forintot tettek ki. Ebből vállalkozási tevékenységben a vezető tisztségviselők juttatása 8,144 millió forintot jelentett. Ebben az évben az alapítvány -1,9 millió forintos tárgyévi eredményt ért el.

2017-ben az alapítványnak 82,045 millió forint volt az összbevétele, ebből a személyi jellegű ráfordítások 49,359 millió forintot tettek ki. Ebből a vezető tisztségviselők juttatása 8 millió 50 ezer forintot jelentett. Ebben az évben az alapítvány -2,121 millió forintos tárgyévi eredményt ért el.