"Nem talál" az ügyészség egy Elios-ügyben tett feljelentést

2019. február 14. 10:24 2019. feb. 14. 10:24

Képtelenek ráakadni a Központi Nyomozó Főügyészségnél Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselőjének Elios-ügyben tett feljelentésére - tudta meg a Népszava.

A lap szerint a politikus a hatóságok bűnpártolásnak tűnő magtartása miatt ismeretlen tettes ellen, hivatali visszaélés gyanújával tette feljelentését. A Népszava szerniint az ORFK a följelentést 2018. augusztusában a Központi Nyomozó Főügyészséghez továbbította, ott viszont úgymond nyoma veszett.

Jávor Benedek érdeklődése nyomán az elmúlt napokban kiderült: sem az ügyszám, sem a feljelentő neve, sem az Elios név alapján nem találják a feljelentést.

A lap megjegyzi, egy másik, az Elios és a pályázatok kiírója közötti összeférhetetlenség és összejátszás ügyében az LMP által tett feljelentés már eredménytelennek bizonyult, azt a nyomozást bűncselekmény hiányára hivatkozva zárták le. A másik eljárásban viszont azt kellene vizsgálni, hogy megvalósult-e a bűnpártolás vagy más hivatali visszaélés a kedvezményezett önkormányzatok, illetve a pályázatokról Tiborcz István volt cégére nézve kedvezően döntő Miniszterelnökség részéről.

Az Elios által ügyezett közvilágítási projektek számláját egyébként, mint kiderült, meg sem próbálja elszámoltatni az Európai Uniónál a kormány. Hivatalosan azért, mert már totálisan kimerítették a rendelkezésre álló keretet olyan projektekkel, ahol nem volt vita a kormány és Brüsszel között.